Požeško Društvo energetičara održalo Redovitu godišnju skupštinu: “Članstvo sustavno raste i pomlađuje se”

POŽEGA – Po članstvu jedno od najbrojnijih strukovnih društava, na području Požeštine, koje ima više od 120 članova, Društvo energetičara Požega održalo je svoju Redovnu godišnju skupštinu na kojoj su podnesena izvješća i izneseni planovi za rad i djelovanje u 2018. godini.

Društvo energetičara Požega, na čijem je čelu Ante Bekić, dipl.inž. strojarstva, može se pohvaliti brojnim aktivnostima, a posebice članstvom koje se pomlađuje u koje se uključuju mlade i stručne osobe koje žele dati svoj doprinos u radu i djelovanju društva.

Svim članovima društva cilj je stalna edukacija članstva te praćenje najnovijih trendova u energetskom sektoru koje svakim danom sve više napreduje. Iz tog razloga organiziraju se i održavaju kako razna stručnih predavanja tako i edukacije o novim tehnologijama i stručnim ekskurzijama gdje iz praktičnih primjera mogu dobiti saznanja iz područja energetike.

-U 2017. godini bili smo na jednodnevnoj stručnoj ekskurziji tijekom koje smo obišli Agrokorov kompleks koji je sinergija napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća. Farma krava, bioplinsko postrojenje snage 2 MW, solarna elektrana i staklenik zaokružen je proces proizvodnje koji se primjenjuje u najvećoj Agrokorovoj investiciji u poljoprivredi vrijednoj 220 milijuna kuna koji smo imali priliku vidjeti – istakao je u izvješću o radu, tajnik Mato Vuković.

Društvo je s 40 članova u dvodnevnoj ekskurziji prošle godine posjetilo tvrtku Vetropack Stražu d.d. iz Huma na Sutli koja proizvodi, prodaje i distribuira staklenu ambalažu na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije kao i na tržištima ostalih zemalja jugoistočne Europe.

-Godišnja proizvodnja je više od milijardu jedinica staklene ambalaže. Članovi Društva energetičara Požega upoznali su se s najmodernijim tehnologijama i inovacijama, a prikazana im je cjelokupna proizvodnja, od početne pripreme sirovine, taljenja, oblikovanja, hlađenja, kontrole do pakiranja i skladištenja. Tvrtka je jedini hrvatski proizvođač staklene ambalaže. Posjetili smo i dio Westgatea, najvećeg trgovačkog centra u Hrvatskoj koji se prostire na 226.000 m2 bruto površine i 100.000 m2 prodajnih prostora, gdje su nam ljubazni domaćini pokazali impresivan sustav grijanja na samom krovu zgrade koji se sastoji od tri kotlovnice ukupne snage 12 MW i hlađenja sustava korištenjem banke leda ukupne rashladne snage 12 MW. Ovim impresivnim brojkama treba nadodati i 25 MW električne snage raspoređenih u sedam trafostanica i sustav protupožarne zaštite koji se sastoji od nevjerojatnih 24.000 sprinklera – istakao je predsjednik društva Anto Bekić koji se zahvalio gradu Požegi, Savezu energetičara, zajednici tehničke kulture županije te tvrtkama sponzorima koje im redovno kroz godinu pomažu financijski, te im dodijelio Zahvalnice.

U ime nagrađenih zahvalio se dogradonačelnik grada Požega, Ferdinand Troha i najavio i ubuduće potporu grada svim aktivnostima u radu ove izvrsne udruge.

Društvo za ovu godinu planira organizirati nekoliko edukacija za članove, prije svega o primjeni LED rasvjete koja sve više mijenja one stare izvore svjetlosti, a planiraju organizirati jednodnevnu stručnu ekskurzije 21. travnja, kada bi išli u posjet TE-TO Sisak. Sudjelovat će na tradicionalnim 19. susretima energetičara Slavonije i Baranje koji će se ove godine održati u Sl. Brodu u svibnju, organizirat će niz stručnih predavanja i tečajeva za energetska zvanja i otići na dvodnevnu stručne ekskurzije krajem rujna u rafineriju Rijeka.

0 Comment