“Požeški zapisi osvrti, kritike i eseji” prof.dr.sc. Josipa Fajdića

Autor: S.P./D.K.

POŽEGA- Profesor, liječnik, intelektualac veliki zaljubljenik u zavičajnu Liku te kulturu i umjetnost, posebice likovnu Josip Fajdić predstavio je svoju knjigu “Požeški zapisi: osvrti, kritike i eseji” na kojem se predstavljanju tražilo mjesto više u Velikoj županijskoj vijećnici koje je predstavljanje organizirala Matica hrvatska Ogranak Požega i Ličko zavičajno društvo Vila Velibita Požega.

“Požeški zapisi: osvrti, kritike i eseji” zbirka su zanimljivih i britkih eseja, pisanim osebujnim stilom. Autor predstavlja brojna imena iz svijeta književnosti i slikarstva koje je osobno doveo u Požegu, ali i autore brojnih likovnih i književnih uradaka kroz protekla dva decenija u Požegi. Drugi dio ove tiskovine posvećen je velikim imenima hrvatske medicine, rođenim u Požegi iz 19. i s početka 20.stoljeća, koji su predstavili hrvatsku medicinu u svjetskim razmjerima. O knjizi su govorili recenzentica dr. sc. Vesna Vlašić, urednik Tomislav Radonić, prof. dr.sc. Željko Glavić te sam autor.

-Način na koji je knjiga koncipirana potvrđuje nam Fajdićevu svestranost. Dobra je poznavatelj umjetnosti, vješto koristi vokabular kojim, u peićevskomstilu, preferirajući impresiju, predstavlja djela niza umjetnika od Stipe Golca, Davora Žilića, Predraga Golla, Josipa Generalića, Ede Kovačevića i Josipa Zankija do Dimitrija Popovića i drugih. Bilo da je riječ o afirmiranim umjetnicima ili manje poznatima treba reći kako je Fajdić uistinu napisao zanimljive crtice svojih opažaja – naglasila je dr.sc. Vesna Vlašić u svojoj recenziji dodajući kako je ne manje zanimljiv i drugi dio publikacije koji je autor posvetio svom životnom pozivu – liječništvu.

prof.dr.sc. Josip Fajdić

-Posebno je značajna dio knjige u kome je Josip Fajdić usustavio podatke, do sada malo kome poznate, o liječnicima koji potječu s područja Požeštine, a živjeli su i radili u 19 i 20. st. Kroz njihove zanimljive životopise te doprinos medicinskoj znanosti, omogućio nam je uvid u povijest medicine na našim prostorima, ali i šire te otvorio putove nekim novim istraživačima – naglasila je dr.sc. Vlašić.

Baveći se kulturom, Fajdić se često borio s vjetrenjačama u “sredini koja bi trebala biti perjanica slavonske kulture, a postala je velikim dijelom samo izložbeni prostor gastro manifestacija: čvarkijada, kulenijada, švarglijda, fišijada, muzeja u loncu i inih JADA”. Primjećujući pri tom tragičnu spoznaju kako su se sve važne stvari dogodile prije nas, autor zaključuje:Kao pobornik kratkih, čitatelju-konzumentu lako shvatljivih, pitkih tekstova, nudim ovu kratku zbirku mojih obraćanja suvremenicima iz svijeta književnosti, likovnosti i onih iz dnevne komunikacije, kao podsjetnik na neko vrijeme iz bliske požeške prošlosti, u kojem se ipak nešto događalo, što je po prirodi stvari iznad naših svađa, prijepora, lokalne malograđanske agresije, cinizma i razvikane estetike ružnoće”.  Knjiga je izdana u nakladi od 200 primjeraka, izdavač je LZD „Vila Velebita“,  lektorirala je Jasenka Bešlić, prof., grafičku pripremu obavila Lana Protić Malbašić, a tiskala Agencija za marketing Kruna iz Požege.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot