Požeški vatrogasci misnim slavljem i polaganjem vijenaca proslavili svog zaštitnika sv. Florijana /FOTO/

Autor: D.K.

POŽEGA – Blagdan svetog Florijana posebno je svečan dan za vatrogasce čiji je on zaštitnik kome se, kao Nebeskom zaštitniku vatrogasci utječu tražeći od njega pomoć u svim situacijama koje su kritične pri izvršavanju i onih najtežih zadaća.

Posebno je bilo svečano na rano jutarnjem misnom slavlju u požeškoj Stolnoj crkvi, Katedrali sv. Terezije Avilske na kojem su bili nazočni brojni vatrogasci, članovi požeškog DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe grada Požege. Misno slavlje je predvodio župni vikar vlč. Krunoslav Siroglavić koji je preporučio u molitve sve vatrogasce i one koji su preminuli.

Nakon misnog slavlja predstavnici vatrogasaca su položili vijence za sve svoje poginule članove kod spomenika poginulim braniteljima 123. brigade.

Podsjetimo sveti Florijan je živio u tadašnjoj rimskoj pokrajini Noricum, današnjoj Austriji, u III. stoljeću poslije Krista, za vrijeme vladavine rimskog cara Dioklecijana (243. – 316.). Bio je rimski časnik, kao legionar vjerojatno u službi vatrogastva. U svim pokrajinama Rimskog carstva su pri legijama bile ustojene i vatrogasne postrojbe. Legenda kaže da je sv. Florijan bio vatreni pobornik kršćanske vjere, baš u doba žestokih progona kršćana po naredbi cara Dioklecijana. Živio je u gradu Lauriacumu, današnjem Enns-Lorchu, pokraj Linza. Braneći svojom čašću i vjerom braću kršćane, koji su bili progonjeni, utamničeni i do smrti mučeni, s ponosom je priznao progoniteljima da je gorljivi kršćanin. Naređeno je da mu se veže mlinski kamen oko vrata i baci u rijeku Enns.

Da je čašćen i poštovan sv. Florijan govori i činjenica da je u Požegi kip njemu u čast postavljen na pročelju zgrade Općinskog suda u Požegi, a njemu u čast je imenovana i jedna ulica koja vodi od Trga sv. Trojstva preko Cehovske ulice prema Kamenitim vratima i ta  nosi ime ulica sv. Florijana.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek