Požeški pučki kalendar je Kraljević sa svojim suradnicima posijao, Topić sa svojima iznova žanje, sabire i čuva od zaborava

Autor: D.K.

Ušavši u četvrto desetljeće izlaženja svečano je predstavljen Požeški pučki kalendar ovaj puta za 2023. godinu, kojemu je nakladnik Udruga za glazbu i pisanu riječ Pan press iz Požege. Predstavljanju su nazočili suradnici i prijatelji kalendara, te dr. sc. Borislav Miličević, zamjenik gradonačelnika Požege, a pozdravio ih je zaželjevši dobrodošlicu urednik kalendara Jelenko Topić.

Profesor hrvatskog jezika u Katoličkoj gimnaziji u Požegi Miroslav Paulić predstavljajući ovo izdanje uvodno je kazao da su neki ljudi svojim životom i djelovanjem zadužili ovaj kraj u 2022. godini, pa se o tome radu  možda pisalo, a dobro i uspješno djelovanje i na ovaj način ovjekovječilo.

-Ne poznajem toliko dobro g. Topića da bih znao komu je sklon, a komu nije, tko mu je draži, a s kim baš i ne bi ispio kavu; tko je, konačno, za njega plebejac, a tko pučanin… Listajući Požeški pučki kalendar, istinabog, prepoznat ćete tko je gradski ili općinski načelnik u ovoj našoj provinciji, ali o njemu se piše isto kao o našem slavnom kovaču ili ciglaru, postolaru ili sokolaru, rataru ili vinaru. Svi su dio jednog puka – požeškoga – istakao je Paulić i dodao da se ovo se djelo zapravo prisjeća nekih događaja, udruga i lica važnih za našu zajednicu koji su obilježili proteklu godinu – dakle, ovo je kalendar o prošlosti i kalendar za budućnost.

Kazao je da se  od malih nogu susreo s Požeškim pučkim kalendarom. Bilo ih je, kaže po svim ladicama, nalazili su se u onim dijelovima naše ropotarnice-svaštarnice gdje je su se ostavljale stvari koje je moja mama Ruža zvala Pa šteta baciti – možda će netko čitati.

-U njemu sam tražio svoj datum rođenja i koji se svetac taj dan slavi. Pratio sam poštuje li moj dida Stipa u svom vinogradu i podrumu red poslova koji se preporučuju za to doba godine. Tražio sam članke u kojima se pisalo o mom Kutjevu, po prvi put čuo za imena nekih mjesta skrivenih po svim kutovima Vallis auree. Naučio sam pokoji bećarac. Pažljivo promatrao stare arhivske fotografije koje su prikazivale kako se nekada živjelo, radilo, veselilo, slavilo i tražio poznata lica –nastavio je Miroslav Paulići dodao da smo mi smo radosni jer ono što je Kraljević sa svojim suradnicima posijao, Topić sa svojima iznova žanje, sabire i čuva od zaborava. Po njemu ovo je požeško čedo kulturno i javno, i etnološko i obrazovno, i gastronomsko i agronomsko, i historijsko i književno dobro Požeštine.

Obratio se Požežanin Bruno Horvat pohvalivši ovu tradiciju kojom se njeguju običaji pa je svojevrsna riznica bogatstva što ga Požeština nudi.

-Ovo je posebna prigoda kada se predstavlja Požeški pučki kalendar koji govori o prošlosti, a uvodi nas u budućnost – naglasio je obraćajući se sudionicima predstavljanja zamjenik gradonačelnika Požege dr. sc. Borislav Miličević koji je čestitao na objavljivanju ovog zanimljivog uratka.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek