„POŽEŠKI PUČKI KALENDAR 2018“: Istinski čuvar tradicije sa dugogodišnjim tragom ovog kraja

Autor: D.K.

POŽEGA – Dobar glas se daleko čuje, sigurna sam da se o ovoj publikaciji itekako govori i u široj zajednici, a ova edicija je posebna, kao istinski čuvar tradicije što je značajno, možda i presudno u sveprisutnim globalizacijskim procesima kojima svjedočimo i koji su ponekad i pomalo nametnuti- istakla je Nataša Puljašić, profesorica hrvatskog jezika i povijesti požeške Gimnazije predstavljajući „Požeški pučki kalendar 2018.“ u nakladi Udruge za glazbu i pisanu riječ „Pan press“ iz Požege, a kojega je po tradiciji uredio novinar Jelenko Topić.

Nastavila je da ta knjiga na više od 160 stranica vrvi tradicijskim tekstovima i fotografijama, a njen središnji dio knjige  donosi pregled svetaca i blagdana po župama te poslovima primjerenim za rad u pojedino doba godine što je izuzetno vrijedan prilog  u vrijednosnom i tradicijskom smislu.

Vrijedan dio Kalendara svakako su i članci posvećeni ruralnom razvoju, uspjesima vinara, stočara i OPG-ova, ali i povijesni članci koji također imaju svoje mjesto, a potvrđuje se da bez društvenoga aktivizma nema napretka zajednice pa je dio svoga interesa posvećen dobrovoljnim, sportskim, lovačkim i povijesnim društvima te narodnim običajima. Tu su i priče koje evociraju prošlost, rado su čitane u sadašnjici, a svakako trebaju biti i pouka za budućnost između kojih su umetnuti pjesnički tekstovi, narodna mudrost, bećarci i slično.

-Edicija završava rubrikama za razbibrigu – humorom, godišnjim horoskopom te adresarom obrtništava Požeštine čime opet promovira rad „domaćeg“ čovjeka, a iz navedenoga pregleda vidljivo je da je Požega sa svojom okolicom oduvijek povijesno srednjoeuropski grad u punom smislu riječi i da se, ukoliko iskoristi sve svoje potencijale nema čega bojati, a urednik  Topić nas već 26. godinu za redom to podsjeća- istakla je N. Puljašić.

Uvodno je na ovoj promociji urednik „Požeškog pučkog kalendara“ Jelenko Topić nakon pozdravne riječi i zahvale suradnicima upozorio na poteškoće kod ostvarenja ove zamisli zbog visokih troškova izrazivši nadu da će ustrajati i slijedećih godina.

-Više od četvrt stoljeća „Požeški pučki kalendar“ svjedoči o događajima u našem kraju, a vrijednost je još veća kada ga nakon nekoliko godina ponovo uzmete u ruke i podsjetite se na proteklo vrijeme – kazao je čestitajući na ovom izdanju zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha najavljujući potporu grada za slijedeće kalendare. Skupu je kao izaslanik požeškog-slavonskog župana Alojza Tomaševića nazočio Branko Grgić.

Pozdravne rijelči i čestitke uputio je i Bruno Horvat, dugogodišnji javni djelatnik Požege ističući da su ovi kalendari ostavili neizbrisiv dugogodišnji trag u ovome kraju i šire, te je predložio da se njegovom tvorcu i uredniku dodijeli nagrada grada.

Tijekom ovog skupa nastupili su tamburaši kutjevačkog kraja „Sanjari“.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot