„POŽEŠKI PUČKI KALENDAR 2018“: Istinski čuvar tradicije sa dugogodišnjim tragom ovog kraja

POŽEGA – Dobar glas se daleko čuje, sigurna sam da se o ovoj publikaciji itekako govori i u široj zajednici, a ova edicija je posebna, kao istinski čuvar tradicije što je značajno, možda i presudno u sveprisutnim globalizacijskim procesima kojima svjedočimo i koji su ponekad i pomalo nametnuti- istakla je Nataša Puljašić, profesorica hrvatskog jezika i povijesti požeške Gimnazije predstavljajući „Požeški pučki kalendar 2018.“ u nakladi Udruge za glazbu i pisanu riječ „Pan press“ iz Požege, a kojega je po tradiciji uredio novinar Jelenko Topić.

Nastavila je da ta knjiga na više od 160 stranica vrvi tradicijskim tekstovima i fotografijama, a njen središnji dio knjige  donosi pregled svetaca i blagdana po župama te poslovima primjerenim za rad u pojedino doba godine što je izuzetno vrijedan prilog  u vrijednosnom i tradicijskom smislu.

Vrijedan dio Kalendara svakako su i članci posvećeni ruralnom razvoju, uspjesima vinara, stočara i OPG-ova, ali i povijesni članci koji također imaju svoje mjesto, a potvrđuje se da bez društvenoga aktivizma nema napretka zajednice pa je dio svoga interesa posvećen dobrovoljnim, sportskim, lovačkim i povijesnim društvima te narodnim običajima. Tu su i priče koje evociraju prošlost, rado su čitane u sadašnjici, a svakako trebaju biti i pouka za budućnost između kojih su umetnuti pjesnički tekstovi, narodna mudrost, bećarci i slično.

-Edicija završava rubrikama za razbibrigu – humorom, godišnjim horoskopom te adresarom obrtništava Požeštine čime opet promovira rad „domaćeg“ čovjeka, a iz navedenoga pregleda vidljivo je da je Požega sa svojom okolicom oduvijek povijesno srednjoeuropski grad u punom smislu riječi i da se, ukoliko iskoristi sve svoje potencijale nema čega bojati, a urednik  Topić nas već 26. godinu za redom to podsjeća- istakla je N. Puljašić.

Uvodno je na ovoj promociji urednik „Požeškog pučkog kalendara“ Jelenko Topić nakon pozdravne riječi i zahvale suradnicima upozorio na poteškoće kod ostvarenja ove zamisli zbog visokih troškova izrazivši nadu da će ustrajati i slijedećih godina.

-Više od četvrt stoljeća „Požeški pučki kalendar“ svjedoči o događajima u našem kraju, a vrijednost je još veća kada ga nakon nekoliko godina ponovo uzmete u ruke i podsjetite se na proteklo vrijeme – kazao je čestitajući na ovom izdanju zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha najavljujući potporu grada za slijedeće kalendare. Skupu je kao izaslanik požeškog-slavonskog župana Alojza Tomaševića nazočio Branko Grgić.

Pozdravne rijelči i čestitke uputio je i Bruno Horvat, dugogodišnji javni djelatnik Požege ističući da su ovi kalendari ostavili neizbrisiv dugogodišnji trag u ovome kraju i šire, te je predložio da se njegovom tvorcu i uredniku dodijeli nagrada grada.

Tijekom ovog skupa nastupili su tamburaši kutjevačkog kraja „Sanjari“.

0 Comment