Požeški planinari na Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici

Autor: Požega Portal

POŽEGA/HRV. KOSTAJNICA – 19. Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici i ove je godine okupila brojne planinare iz cijele Hrvatske. Među njima su bili i planinari HPD-a Sokolovac te  nekoliko članova iz HPD “Vidim” Kutjevo i “Strmac” Nova Gradiška.

Na tamošnjoj su željezničkoj stanici sudjelovali u svečanom dočeku Kesten-cuga, obišli su znamenitosti Hrvatske Kostajnice te na brdu Čukur posjetili spomen obilježje “Slomljeni pejzaž”, postavljeno u čast poginulom snimatelju Hrvatske radiotelevizije Gordanu Ledereru.

 

– Poseban užitak za sve planinare je Brdo Djed. Iako se nalazi na 205 m nadmorske visine, sastoji se od autohtone šume hrasta kitnjaka, običnog graba s pitomim kestenom, uređenim šetnicama i vidikovcem s pogledom na Kostajnicu i dolinu rijeke Une. Obišli smo i stari Zrinski grad, utvrdu iz 14. stoljeća koja se proslavila u bojevima protiv Turaka i svojevrstan je simbol Hrvatske Kostajnice – doznajemo od Predraga Livaka, predsjednika HPD-a Sokolovac.

Na povratku su planinari posjetili imanje Slavonski sokak u Novom Varošu gdje je jezerce s uređenim parkom, malim slavonskim kućama te gospodarskim objektima. Nakon okrijepe i druženja s domaćinima, nastavili su put Požege.

Izlet su organizirali Ivan Diklić i Predrag Livak.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: