Požeški planinari izletom se prisjetili preminulih članova

Autor: Jelenko Topić

Planinari požeškog Sokolovca proteklih dana su se prisjetili svih preminulih članova Društva od osnivanja do današnjih dana prigodnim izletom pod nazivom Nepoznata i poznata Požeška gora.

Prije polaska na izlet na groblju sv. Ilije u Požegi položili su cvijeće, zapalili svijeće te se molitvom prisjetili svih preminulih članova, te hrvatskih branitelja kod središnjeg križa. Umjesto planiranih četiri sata na izletu planinari su se zadržali gotovo šest sati. Trasa izleta je bila od požeške ulice Točak preko Komušine i vinograda Ratarnice, pa kroz šumu iznad Vranduka, s prekrasnim vodopadom kojeg ni iskusniji požeški planinari nisu posjetili.

Na povratku kroz vinograde prema početnoj točki u svojoj vikendici planinare je Zdenko Čolić počastio kuhanim vinom, pivom i suhim mesom. Na jednoj livadi pred kraj izleta planinari su se podružili s kobilom Haidi, koja je američka pasmina konja Američki paint, a inače je najbrža pasmina na svijetu na četvrtinu milje. Vodič izleta ispred HPD Sokolovac  bio je Predrag Livak koji je iskusan, a on je dugogodišnji predsjednik Društva.

Sokolovac je utemeljen 1898. godine, a prije toga Središnjica HPD u Zagrebu je imenovala povjerenike HPD-a za Požegu u osobama dvojice uglednih Požežana, Franje Cirakija i Ignjata Thallera, koji su radili na osnivanju i ustrojavanju planinarske podružnice što je ostvario Julije Kempf 1898. godine. U spomen na svoje osnivače, te sve članove kroz povijest po prvi puta  je orgaaniziran memorijalni izlet koji će postati tradicija.

Na taj način sadašnji članovi Sokolovca se prisjećaju svih ljudi koji su nesebično kroz 123 godine postojanja Društva radili na uređenju i izgradnji planinarskih objekata, sudjelovali u kulturnom, društveno, sportskom i inom životu grada Požege i Požeško-slavonske županije, te kroz tisuće izleta svjedočili o svojoj ljubavi prema zavičaju iz kojega dolaze.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek