Požeški kraj mnogi više ne zovu „Zlatnom dolinom“ već „Dolinom festivala“. Jesu li u pravu?

Autor: Jelenko Topić

Područje između pet slavonskih planina koje je nekada administrativno bilo općina Slavonska Požega odvajkada su nazivali „Zlatna dolina“ tvrdeći da su joj to ime dali Rimljani. Zemljopisni pojam za taj kraj bio je Požeška kotlina što je bilo isto područje, a u novije vrijeme koristi se i kraći naziv Požeština. Za naziv uvriježeni naziv „Zlatna dolina“ nema znanstvenog niti pisanog utemeljenja što uostalom i nije bitno. Taj epitet kraj je dobio zbog prirodnih bogatstava i potencijala pri čemu se vjerojatno mislilo na obilje kvalitetnog zemljišta, te površina pogodnih za uzgoj vinove loze i voća zbog dobre klime.

Onima koji vole požeški kraj drago je ime „Zlatna dolina“, no mnogima, a posebice ljubiteljima tamburaške glazbe još je draži drugi i to noviji naziv koji glasi „Dolina festivala“! Za one koji nisu poznavatelji tog segmenta društvenog života podsjetimo da ovaj naziv ima svoju podlogu u zbivanjima na ovim  prostorima starim više od pola stoljeća. Riječ je naravno o glazbenim festivalima.

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća u Požegi je počelo održavanje Muzičkog festivala Slavonije koji je trajao da početka osamdesetih godina da bi od 1990. festival bio obnovljen pod imenom „Zlatne žice Slavonije“, te je kasnije mijenjao ime u Glazbeni festival Slavonije i Aureafest, te traje kontinuirano  donoseći svake godine po četrdesetak novih pjesama.

Koju godinu iza požeškog nastao je festival „Zlatni glas zlatne doline“ u Kaptolu koji uz male prekide traje do današnjih dana i ove godine održan je 45. po redu, a unazad deset godina donosi svakog proljeća po dvadesetak novih tamburaških pjesama, te od ovogodišnjeg festivala ima međunarodni karakter.

Tri godine svoj festival imalo je i Kutjevo pod nazivom „Zlatne žice Slavonije“ kada je dio ljudi to pripremao odlaskom iz rukovodstva požeškog festivala. Kutjevački se nažalost ugasio, a donio je nekoliko uspješnica.

Neizostavno je spomenuti i jedan dugovječni festival, star gotovo 30 godina i to namijenjen najmlađima, a to su „Cvjetići glazbe“ u Pleternici.

Iz svega je vidljivo da požeški kraj kao niti jedan u našoj zemlji ima dugu tradiciju ovakvih priredbi i što je još najzanimljivije sada ima festivale za sve uzraste počevši od osnovaca na „Cvjetićima glazbe“, zatim budućih estradnih nada na „Zlatnom glasu zlatne doline“ u Kaptolu pa do najveće priredbe svake godine početkom rujna na požeškom Trgu sv. Trojstva.

Očigledno je da naziv „Dolina festivala“ ima punu opravdanost. Možda to odgovorni jednog dana iskoriste za promidžbu i brendiranje turističke ponude ovoga kraja. Na taj bi način sa požeškog kraja bila skinuta i negativna predodžba u javnosti, koju je stvorio dio medija oslikavajući kraj jedino po aferama ovdašnjih političara.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Komentiraj: