Požeški HGSS domaćin vježbe potražnih timova: “Treba puno rada i truda da bi se uvježbao dobar potražni pas” /FOTOGALERIJA/

PLETERNICA – Proteklog je vikenda požeška Hrvatska gorska služba spašavanja bila domaćin Državne vježbe potraga koja se održala na području Bzenice i u koju je bilo uključeno 20-ak potražnih timova. Potražni tim je vodič sa psom koji ima licencu za potražnog psa koji mora imati najmanje 18 mjeseci. Nelicencirani timovi ne mogu sudjelovati u potragama.

Josip Kraker pročelnik požeškog HGSS-a

-HGSS stanica Požega godišnje bilježi 30-ak akcija spašavanja od kojih se trećina odnosi na potrage za nestalim osobama. Upravo je to razlog zašto smo domaćini ovogodišnje Državne vježbe kako bi potražne timove HGSS-a upoznali s našim iskustvima, problemima i potrebama te tako razmijenili iskustva. Ako se ukaže potreba na našem području za angažiranjem dodatnih snaga potražnim timovima HGSS-a, timovi bi već bili upoznati s našim mogućnostima i prostorom na kojemu djelujemo. Ova vježba bila je prigoda da naše mogućnosti prezentiramo medijima, ali i predstavnicima jedinica lokalne samouprave kako bi ukazali na potrebe i probleme s kojima se susrećemo jer financijska sredstva koja se izdvajaju iz proračuna nisu dovoljna za naše djelovanje. Proteklih godina nije se dovoljno ulagalo u HGSS, a potrebe za našim djelovanjem su sve češće i češće. Nadamo se da će jedinice lokalne samouprave pronaći sredstva i pomoći nam u radu jer sve što radimo, radimo dobrovoljno i bez naknade – rekao je Josip Kraker pročelnik požeškog HGSS-a.

Neven Putar, voditelj K-9 TIM-a u HGSS-u

Puno smo toga mogli doznati u razgovoru s Nevenom Putarom, koji je voditelj K-9 potražnih timova na razini Hrvatske. Upoznao nas je da koliko HGSS ima potražnih licenciranih pasa te koliko ih je u pripremi, njih 15 te da su svi ti psi većinom ovčarske pasmine koja je za potrage kao takva najprihvatljivija. U razgovorima s čelnicima HGSS-a koji su došli na Državnu vježbu sudjelovali su i pobliže se upoznali s njihovima aktivnostima, zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha te Ljuban Čolić izaslanik požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića.

Potrage su u nekim slučajevima vrlo složene pa se timovi služe sa svim raspoloživim resursima, a članovi koji sve to rade na volonterskoj osnovi koriste sve svoje znanje i sposobnosti kako bi se potraga uspješno završila. Kada je potraga u tijeku na području jedne stanice kolege su u stalnom kontaktu sa susjednim stanicama kako bi na vrijeme bili upoznati sa svim potrebama i angažirani radi dolaska u ispomoć.

Interesantno je da članovi HGSS-a inače koriste i uzimaju svoje godišnje odmore u tvrtki, instituciji ili ustanovi gdje rade kako bi mogli ići na složenije zadatke. Sve to oni rade iz ljubavi i želje za pomoći unesrećenima ili nestalima. Kada jedan tim pretraži određeno područje radi pronalaska nestale osobe u to se može s velikom i visokom vjerojatnošću smatrati da je to područje pretraženo i da se, ako osoba koju se traži nije pronađena, treba proširiti područje pretraživanja.

Požeški HGSS-ovci na vježbi nisu imali svog predstavnika iako imaju jednog potražnog psa čiji je vodič Miroslav Mesić.

– To je belgijska ovčarka Lara stara gotovo pet godina. Obavlja sve aktivnosti koje treba jedan potražni pas, dakle, traga za živim i mrtvim osobama, na vodi u lavinama i sl. Prošla je potrebne tečajeve i sada ju još čeka polaganje završnog ispita za dobivanje licence. S potražnim psom treba raditi svakodnevne treninge barem kondicione – rekao je Miro Mesić.

Da potražni psi zahtijevaju puno rada, potvrdila je i Jasmina Štimac iz GSS-a Bjelovar. – Tu sam s belgijskim ovčarom starim pet godina s kojim vježbam odmalena. Potražni pas može biti bilo koje pasmine, bitno je da ima dobar nagon za traženje i da ima želju raditi. Naravno, vlasnik mora imati strpljenja za učiti ga. Treba puno rada i truda da bi se uvježbao dobar potražni pas – rekla je Jasmina Štimac.

Što se tiče pomoći, zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha rekao je da grad Požega prati sve aktivnosti HGSS-a stanice Požega i da u svojim mogućnostima financijski pomaže u njihovom radu. Rekao je da će se i dalje pratiti njihov radi i u mogućnostima koliko to bude moguće pomagati i više.

/Foto: D. Mirković/

0 Comment