Požeški gimnazijalci u Zagrebu predstavili program „Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja“

Grgurevo, jedinstvena požeška manifestacija čija je tradicija vezana uz vinogradarske običaje, a održava se 12. ožujka, kada se slavi i Dan grada, predstavljeno je krajem proteklog tjedna na Kongresu studenata biotehnologije na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. U sklopu programa„Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja“ koji je pokrenula Požežanka koja živi i radi u Zagrebu dr.sc. Rahela Jurković, prezentirali su ga učenici Gimnazije, a u toj prigodi su predstavili svoju školu koja ove godine obilježava 320. obljetnicu.

-Ciljevi  programa su, među ostalim,  njegovanje tradicije Grgureva i prenošenje znanja o njemu na mlađe generacije, a uključeni su Grad Požega, Gradski muzej, Turistička zajednica, Gimnazija i Udruga vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“. Podupire ga Ministarstvo kulture, a prezentacijai odlazak gimnazijalaca u Zagrebu ostvareni su zahvaljujući gradonačelniku Darku Puljašiću i Gradu Požegi- ističe dr. sc. Rahela Jurković . Predstavljanju je nazočilo oko stotinu sudionika Kongresa, predstavnika akademske zajednice, Ministarstva kulture, te Požežana koje je privukao upravo program „Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja“.

Uz ravnateljicu dr. sc. Vesnu Vlašić, prvu ženu na čelu Gimnazije u Požegi, o dugoj povijesti škole osnovane davne 1699. govorila je učenica Ana Barišić koja je podsjetila i na njezine slavne đake, poput pjesnika Dobriše Cesarića, povjesničara Julija Kempfa te istraživača Dragutina Lermana. Običaje vezane uz Grgurevo, koje se obilježava u spomen na 12. ožujka 1689. , kada su Požežani, prema predaji, predvođeni fra Lukom Ibrišimovićem Sokolom otjerali Turke, predstavila je etnologinja Maja Žebčević Matić, ističući kako se toga dana u vinogradimana obroncima brda oko grada slavi uz pucanje iz topova mužara te obilje jela, pića i pjesme.

Da je požeška dolina poznata i po vrsnim vinima podsjetila je gimnazijalka Mia Brezar, dok je njezin kolega Luka Kotorac prezentirao rezultate ankete koja je pokazala da stariji naraštaji Požežana znaju više o svom Danu grada nego mlađe generacije. Upravo su mladi stoga u fokusu programa popularizacije Grgureva pa su i studenti PBF-a, kao i njegovi djelatnici na čelu s dekanom prof. dr. sc. Damirom Ježekom, koji je također Požežanin, pozvani da se nagodinu priključe proslavi.

Dekan Ježek govorio je o povezivanju vinogradarstva i biotehnologije, dok je u prezentaciji koju je moderirala učenica Helena Matanović,a gimnazijalci su je priredili pod mentorstvom profesorica povijesti i geografije Sanje Musil i Marine Farkaš, njezina kolegica Lara Šimunović podsjetila na aktivnosti u programu u kojima su sudjelovali đaci.

0 Comment