Požeški Genijalci pobrali brojne medalje na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici i matematici

Autor: Jelenko Topić

Proteklog vikenda održana je 6. Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici škole Malac Genijalac na kojoj je sudjelovalo 500 natjecatelja, a osim iz naše zemlje nastjecale su se škole iz Mađarske, Austrije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Švicarske i Njemačke – ukupno pedesetak škola. 

Iz Hrvatske je sudjelovalo 13 škola, a u 6 gradova je otišlo 13 medalja.

Požeški Genijalci osvojili su čak četiri medalje u pisanom dijelu računanja na abakusu. Alana Baričević osvojila je zlatnu medalju, Marija Obućina srebrnu medalju, Dora Kovačević srebrnu medalju i Mate Kovačević brončanu medalju.

Na međunarodnom natjecanju je sudjelovalo devet požeških Malaca, a uz osvajače medalja to su: Gabrijel Obućina, Leon Šutalo, Denis Egner, Dora Križić te Andrija Štancl. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi!

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina i izvode radnje mentalnog računanja, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka. Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću kojem vizualizacijom i simulacijom pokreta djeca postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte.

Mentalna matematika je namijenjena za djecu od 10 do 17 godina, a oni mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.

-Natjecanje je prošlo izvrsno, a Malci, ali i svi ostali su stekli vrijedno iskustvo za budućnost.

Veliki je ovo uspjeh naših Genijalaca i učiteljice Marine Baričević i znak je to da se Genijalci kriju u Požegi te su nam time dali još veću motivaciju i energiju u radu i napretku! – ističe Marija Topić, voditeljica škole Malac Genijalac Požega

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek