Požega.eu

Požeški branitelj Zoran Gruber dobit će ulicu u gradu ratnog stradanja?

PRIJE 2 GODINE
JELENKO TOPIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Požeški branitelj Zoran Gruber dobit će ulicu u gradu ratnog stradanja? Požega.eu | Požeški branitelj Zoran Gruber dobit će ulicu u gradu ratnog stradanja?

PRIJE 2 GODINE
JELENKO TOPIĆ

Vukovarska braniteljica i književnica Tanja Belobrajdić uputila je dopis gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi u kojem predlaže da se deset ulica u tom gradu preimenuje na način da nose ime po braniteljima koji su poginuli braneći Grad heroj.

Jedan od njih je dijete požeškog kraja pripadnik Tigrova Zoran Gruber rođen 5. rujna 1969. godine u Migalovcima kraj Čaglina, a taj neustrašivi heroj obrane Vukovara ranu mladost proveo je u Eminovcima gdje se danas nalazi ulica s njegovim imenom. U Požegi je završio osnovnu i srednju školu, a već 1990. godine sa skupinom mladića iz požeškog kraja odlazi u Zagreb gdje pristupa MUP-u.

Ratujući u Vukovaru teško je ranjen, te je 20. studenoga 1991. Zoran s ostalim ranjenicima deportiran na farmu Ovčara, gdje je mučen, ubijen i zakopan u masovnoj grobnici. 

Uvidom u popis naziva ulica Vukovara, lako je uočljivo kako tek dvije nose imena po onima koji su, braneći ih, na njima ostavili ono najvrjednije što su imali, svoje živote.

-Nazivi ulica, trgova, škola i drugih javnih ustanova ili objekata, imaju veliki simbolički utjecaj na društvenu svijest. Šetajući ulicama grada, kroz nazive ulica učimo nacionalnu povijest. Također, one su pokazatelj koliko jedan narod brine o svojoj povijesti i nacionalnim interesima. U tom smislu Vukovar je trebao prednjačiti kao svehrvatski simbol i odužiti se onima koji su ugradili sebe u najtežim, ali i najslavnijim trenucima pri kojima se stvarala država - hrvatskim braniteljima – ističe Tanja Belobrajdić.

Uz Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara, kao građanka, dostavila je prijedlog za preimenovanje deset ulica. Po njemu sadašnja Ulica slobode dobila bi ime Zorana Grubera pa bi tako uz njegove Eminovce, gdje mu žive roditelji, i grad heroj imao njegovu ulicu.
-Imena poginulih i nestalih branitelja i braniteljica odabrala sam tako da sam, uz dužno poštovanje prema svim poginulim i nestalim braniteljima Vukovara, pri čemu je svatko dao svoj herojski doprinos, predložila one braniteljice i branitelje čija je dragovoljnost i zapovjedna dužnost ili herojsko djelo, neupitno. Smatrala sam da na popisu najmanje dva mjesta trebaju pripasti braniteljicama, a od osam preostalih, četiri Vukovarcima i četiri braniteljima Vukovara koji su grad i državu došli braniti iz drugih gradova i mjesta. Pri tome sam se vodila načelom da su svi iz različitih postrojbi, kako bi i po tom pitanju bila nepristrana i pravična – zaključila je podnositeljica prijedloga.

Dodaje da je trideset godina od početka Bitke za Vukovar, za realizaciju ovog ili sličnih prijedloga krajnje vrijeme, možda i posljednji trenutak, a stranačka struktura Gradskog vijeća u Vukovaru je takva da se, ako za to postoji volja, mogu uvrstiti na dnevni red i izglasati. Uz Penavu dopis je upućen čelnicima političkih stranaka u Gradskom vijeću i vukovarskom Savjetu za branitelje.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.