Požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević na radnom sastanku kod ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića

Autor: Biskupija PZ

ZAGREB / POŽEGA – Požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za odgoj i obrazovanje i član Komisije HBK za odnos s Državom, zadužen u tom svojstvu za rješavanje pitanja katoličkog školstva i sakralne kulturne baštine, susreo se 15. ožujka u prostorima Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu s ministrom Pavom Barišićem. U biskupovoj pratnji bio je Ivica Žuljević, predstojnik ureda Požeške biskupije za katoličke škole a uz ministra je bio Hrvoje Šlezak, državni tajnik, Momir Karin, pomoćnik ministra, te drugi suradnici. Biskup je ministru predstavio pitanja s obzirom na katoličke škole koja bi u smislu provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske trebalo rješavati.

Podsjetio je na zaključke sjednice Komisije HBK za odnos s državom i Komisije Vlade Republike Hrvatske za odnos s vjerskim zajednicama, održane 8. veljače ove godine u Zagrebu, prema kojima bi biskup i resorni ministar, mjerodavni za katoličke škole trebali predložiti imena članova za Mješovito povjerenstvo RH i HBK za pitanja katoličkih predškolskih ustanova, škola i visokih učilišta. Povjerenstvo bi donosilo prijedloge rješenja za pojedina pitanja o kojima bi se potom raspravljalo na zajedničkoj sjednici dviju Komisija, čije bi se zaključke upućivalo na potvrdu HBK, odnosno Vlade.

Ministar je predstavio biskupu svoje suradnike i njihovu mjerodavnost te je otvorio raspravu o pitanjima koja mu je biskup i na pisani način uručio. Ponajprije su zajednički utvrdili da je polazište za razgovor Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture iz 1996. te provedbeni Ugovor, sklopljen 2011. između Hrvatske biskupske konferencije i Vlade Republike Hrvatske. Naglašeno je, da se radi o provedbi međunarodnog ugovora koji je iznad državnih zakona te da ovu posebnost treba imati na umu pri traženju pojedinih rješenja. Među ostalim je raspravljano o nekim identitetskim pitanjima katoličkih škola u Hrvatskoj, s kojima je povezana izrada njihova kurikuluma, statuta, upisna kvota neovisno o teritorijalnoj mreži škola, pitanje predmeta za državnu maturu, vjeronauk kao obvezni predmet koji se kao takav ne nalazi na propisanom obrascu školskih svjedodžbi, financiranje i vođenje knjigovodstva po propisima neprofitnih organizacija. S obzirom na navedena pitanja podijeljena su neka zaduženja mjerodavnim dužnosnicima Ministarstva koja će biti predmet razgovora u Mješovitom povjerenstvu RH i HBK. Na kraju susreta izraženo je obostrano zadovoljstvo s otvorenim razgovorom, razumijevanjem i spremnošću Ministarstva za rješavanje postojećih problema.

 
 
 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: