Požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević primio ravnatelja pleterničke Knjižnice i čitaonice prof. Franju Novaka

Autor: Biskupija PZ

POŽEGA – Ususret 110. obljetnici postojanja pleterničke Knjižnice i čitaonice koju je osnovao tadašnji župnik Matej Golek požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević primio prof. Franju Novaka, ravnatelja te ustanove kojom su prilikom razgovarali o programima spomena navedene obljetnice i biskupova sudjelovanja u nekima od njih.

Biskup Škvorčević je predstavio sve ono što Požeška biskupija poduzima s obzirom na oblikovanje tekuće knjižnice koja među ostalim treba poslužiti i potrebama požeških katoličkih škola.

Izvijestio je ravnatelja i o nastojanju da se nakon trenutačnog prikupljanja starije arhivske građe iz župa Požeške biskupije i smještanja u središnji arhiv u Biskupskom domu u Požegi planira prikupiti i stare knjige, napose župne knjižnice oblikovane u 18. stoljeću čiji značajni dijelovi još postoje u našim župama. Kazao je da bi za smještaj povijesnog arhiva i knjižnice od velikog značenja bilo uređenje Staroga grada u Kaptolu, vlasništvo požeškoga Stolnog kaptola, izrazivši nadu u financiranje tog projekta iz europskih fondova.

Sugovornici su se složili oko toga kako je važna međusobna suradnja u svim nastojanjima oko promicanja našega duhovnog identiteta na ovim prostorima.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: