Požeški biskup dr. Antun Škvorčević odlikovan najvišim lovačkim odlikovanjem Svetog Huberta

Autor: Jelenko Topić

Povodom 10. prosinca Dana Hrvatskog lovačkog saveza svake se godine dodjeljuje najviše lovačko odlikovanje Sveti Hubert zaslužnim lovcima i pojedincima za doprinos unapređenje hrvatskog lovstva. Po pravilu iz svakog županijskog lovačkog saveza to odlikovanje dobiva po jedan pojedinac.

Ove godine na prijedlog predsjednika Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Branka Bertelovića odlikovan je požeški biskup dr. Antun Škvorčević, koji nije nazočio svečanosti u Zagrebu. Odlikovanje je rezultat suradnje biskupa sa požeškim lovcima, pa je tako u katedrali svete Terezije Avilske   dva puta održana središnja svečanost proslava zaštitnika lovaca svetog Huberta za lovce iz cijele zemlje, a misno slavlje predvodio je biskup Škvorčević. Odlikovanje će biskupu biti uručeno naknadno na posebnoj svečanosti.

Rođen je 8. svibnja 1947. godine u Davoru gdje je pohađao Osnovnu školu, te još u Zagrebu i Slavonskom Brodu, a Klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Studij teologije diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirao. Na Papinskom sveučilištu Gregoriana postigao je 1981. doktorat iz teologije, a istovremeno na Papinskom liturgijskom institutu sv. Anzelma završio studij liturgike. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 25. lipnja 1972. godine.

Obavljao je niz dužnosti kao što su predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i na njegovim institutima, predstojnik Katehetskoga instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i druge. Papa Ivan Pavao II imenovao ga je 5. srpnja 1997. prvim požeškim biskupom, a zaređen je 27. rujna te godine.

Imao je niz službi u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji kao što su član Biskupske komisije HBK za odnose s državom, član Biskupske komisije HBK za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, član Biskupske komisije HBK za dijalog sa SPC, član Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica, te predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek