Požeški Autoklub prezentira svoju sredinu i razvija suradnju sa srodnim udrugama

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Davne 1930. godine u našoj zemlji osnovan je Automobilističko motociklistički klub Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a 28.listopada 1946. godine nastojanjem Narodne tehnike Zemaljskog odbora Automobilističko-motociklističkog saveza Hrvatske i ljubitelja ovog sporta u Požegi je osnovano Automobilističko-motociklističko društvo „Slavko Rončević“. Nekoliko godina kasnije otvaraju se radionice za popravak vozila i upošljavaju  automehaničara. Prva radionica bila je u dvorištu prodavaonice „Sloga“, zatim se preselila u zgradu gimnastičkog društva „Sokol“ i vatrogasnog doma. Zbog porasta broja automobila AMD 1955. godine pokreće prvu autoškolu za osposobljavanje vozača i polaganje vozačkog ispita, a dvadeset godina kasnije počeli su organizirati autoutrke i postali jednim od najuspješnijih društava u bivšoj državi.

-1991. godine iz društva se formiraju dvije pravne osobe. Klub članova AMD u novoj državi prelazi u klub HAK-a, a 2007.godine mijenja logo i postaje Autoklub Požega i traje do danas – kaže predsjednik Autokluba Požega Marijan Babić i dodaje da je ranije ovaj autoklub imao status temeljnog kluba u bivšoj državi, te posjedovao vozila za popravke i pomoć na cesti, ali ondašnje prilike nisu bile naklonjene klubu pa je izgubio taj status. Sada im je želja postići što bolje rezultate i ponovno postati temeljni klub. Unazad petnaestak godina imali su 670 članova, dok danas broje 1300 što je za ovu sredinu i njene mogućnosti zadovoljavajuće iako i dalje aktivno rade na povećanju broja članova.

-U 2014.godini povezujemo automehaničare, autoelektričare i autolimare kako bi pomogli  članovima u održavanju vozila, a godinu kasnije kupili smo vozilo sa opremom za „Pomoć na cesti“, te besplatnu montažu guma, dijagnostiku i kontrolu svjetala – nastavlja nam Babić dodajući da  im je prioritet nabavka kamiona za prijevoz oštećenih i pokvarenih vozila.

Ovo je motivacija za daljnji trud i rad jer su za svoj grad i županiju te članove postigli da ne ovise o uslugama klubova iz drugih gradova na što su jako ponosni. Uz sve to sudjeluju na svim važnijim manifestacijama u gradu i županiji, a ostvarili su suradnju sa osnovnim školama te uz pomoć HAK-a, AK Požega i Autoškole Herz šalju učenike na državna natjecanja u sigurnosti u prometu i pomažu u edukaciji prvih razreda u prometu.

 -Daljnji cilj je da ostvarimo još bolju suradnju sa svojim članovima i da sudjelujemo u daljnjim akcijama HAK-a kod provođenja zacrtanih aktivnosti- ističe predsjednik AK Požega Marijan Babić. Za dosadašnji rad i postignute rezultate primili su lani priznanje i nagradu od HAK-a, a dobili su priznanja za svoj rad i gajenje prijateljskih odnosa od autoklubova Varaždin, Križevci, Vinkovci i drugi. Sa AK Varaždin su prošle godine potpisali Povelju prijateljstva i suradnje.

Uspješnu surađuju sa autoklubovima u zemlji čime prezentiraju svoj rad, te promoviraju grad i Požeško-slavonsku županiju sa svim njenim ljepotama. Ove godine dobili su kolektivnu nagradu grada Požege za svoje dugogodišnje aktivnosti.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: