Požeški Autoklub prezentira svoju sredinu i razvija suradnju sa srodnim udrugama

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Davne 1930. godine u našoj zemlji osnovan je Automobilističko motociklistički klub Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a 28.listopada 1946. godine nastojanjem Narodne tehnike Zemaljskog odbora Automobilističko-motociklističkog saveza Hrvatske i ljubitelja ovog sporta u Požegi je osnovano Automobilističko-motociklističko društvo „Slavko Rončević“. Nekoliko godina kasnije otvaraju se radionice za popravak vozila i upošljavaju  automehaničara. Prva radionica bila je u dvorištu prodavaonice „Sloga“, zatim se preselila u zgradu gimnastičkog društva „Sokol“ i vatrogasnog doma. Zbog porasta broja automobila AMD 1955. godine pokreće prvu autoškolu za osposobljavanje vozača i polaganje vozačkog ispita, a dvadeset godina kasnije počeli su organizirati autoutrke i postali jednim od najuspješnijih društava u bivšoj državi.

-1991. godine iz društva se formiraju dvije pravne osobe. Klub članova AMD u novoj državi prelazi u klub HAK-a, a 2007.godine mijenja logo i postaje Autoklub Požega i traje do danas – kaže predsjednik Autokluba Požega Marijan Babić i dodaje da je ranije ovaj autoklub imao status temeljnog kluba u bivšoj državi, te posjedovao vozila za popravke i pomoć na cesti, ali ondašnje prilike nisu bile naklonjene klubu pa je izgubio taj status. Sada im je želja postići što bolje rezultate i ponovno postati temeljni klub. Unazad petnaestak godina imali su 670 članova, dok danas broje 1300 što je za ovu sredinu i njene mogućnosti zadovoljavajuće iako i dalje aktivno rade na povećanju broja članova.

-U 2014.godini povezujemo automehaničare, autoelektričare i autolimare kako bi pomogli  članovima u održavanju vozila, a godinu kasnije kupili smo vozilo sa opremom za „Pomoć na cesti“, te besplatnu montažu guma, dijagnostiku i kontrolu svjetala – nastavlja nam Babić dodajući da  im je prioritet nabavka kamiona za prijevoz oštećenih i pokvarenih vozila.

Ovo je motivacija za daljnji trud i rad jer su za svoj grad i županiju te članove postigli da ne ovise o uslugama klubova iz drugih gradova na što su jako ponosni. Uz sve to sudjeluju na svim važnijim manifestacijama u gradu i županiji, a ostvarili su suradnju sa osnovnim školama te uz pomoć HAK-a, AK Požega i Autoškole Herz šalju učenike na državna natjecanja u sigurnosti u prometu i pomažu u edukaciji prvih razreda u prometu.

 -Daljnji cilj je da ostvarimo još bolju suradnju sa svojim članovima i da sudjelujemo u daljnjim akcijama HAK-a kod provođenja zacrtanih aktivnosti- ističe predsjednik AK Požega Marijan Babić. Za dosadašnji rad i postignute rezultate primili su lani priznanje i nagradu od HAK-a, a dobili su priznanja za svoj rad i gajenje prijateljskih odnosa od autoklubova Varaždin, Križevci, Vinkovci i drugi. Sa AK Varaždin su prošle godine potpisali Povelju prijateljstva i suradnje.

Uspješnu surađuju sa autoklubovima u zemlji čime prezentiraju svoj rad, te promoviraju grad i Požeško-slavonsku županiju sa svim njenim ljepotama. Ove godine dobili su kolektivnu nagradu grada Požege za svoje dugogodišnje aktivnosti.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot