Požeški APP preuzima Arriva grupa i time odlazi u ruke stranaca!

Autor: D.K.

ZAGREB / POŽEGA / OSIJEK – Agencija za tržišno natjecanje odobrila je “koncentraciju” poduzetnika Arriva iz Osijeka i Autotransa iz Cresa u sklopu koje je tvrtke poslovao i požeški APP.

Kako se navodi u obrazloženju objave Agencije za tržišno natjecanje riječ je o “koncentraciji na tržištu javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika na županijskim i međužupanijskim linijama u i Hrvatskoj i u međunarodnom cestovnom prometu iz Hrvatske”.

Što će to u konačnici značiti za požeški APP koji svoje početke bilježi 1946. godine, kada je u Požegi osnovana Autostanica u sastavu Slavonskog Autopoduzeća u Osijeku. Od 1948. godine Autostanica postaje samostalna, te dobiva ime Kotarsko autosaobraćajno poduzeće Slavonska Požega, koje je tada kupilo tri rabljena autobusa, te je po prvi put otvorena redovna linija Požega – Zagreb. Krajem pedesetih godina prošlog stoljeća poduzeće mijenja naziv u Autosaobraćajno poduzeće Slavonska Požega, te pod poznatom kraticom ASP posluje sve do 1995. godine. U navedenom razdoblju poduzeće se od malog lokalnog prijevoznika etabliralo u vodeće ime u prijevozu putnika i robe na području bivše Jugoslavije, te je proširilo poslovanje i izgradilo autobusne kolodvore u Požegi i Novoj Gradiški kao i vlastiti servisni centar u Požegi.

Osnovna djelatnost Arrive (uglavnom putem Panturista, tvrtke pod njezinom kontrolom) je pružanje usluga putničkog prijevoza, a društvo se bavi uslugama turoperatora i putničke agencije, te upravlja kolodvorom u Đakovu. Neizravnu kontrolu nad Arrivom putem više poduzetnika ostvaruje Deutsche Bahn iz Berlina, a Arriva ima mrežu sa više od 300 pojedinačnih linija u domaćem prijevozu, te ima redovite međunarodne linije.

APP trenutno ima više od 160 autobusa i više od 360 zaposlenih. Može li promjena vlasničke strukture bitno utjecati na broj zaposlenih, ali i na sve djelatnosti koje su obavljane u sklopu tvrtke APP dd? Sve će se to u veoma kratkom vremenu vidjeti, a da će biti kao što je nekada bilo u to je jako teško povjerovati.

Neslužbeno doznajemo da će od 1.kolovoza Arriva preuzeti punu nadležnost nad APP-om tako da neće trebati dugo čekati razvoj situacije oko te nekad poznate požeške domaće tvrtke. Ostaje i veliko pitanje što će biti s vlasničkim udjelom grada Požege u tvrtki APP odnosno na koji će se sad način sve to regulirati. Prodaja tog udjela u APP-u bila se našla na dnevnom redu posljednjih sjednica bivšeg saziva Gradskog vijeća, no ta je točka bila skinuta s dnevnog reda, samo nekima iz poznatih razloga. Je li ta odluka tada bila ispravna ili ne vrijeme će veoma brzo pokazati.

Izvjesno je da će grad, odlučili li se prodati svoje udjele, teško dobiti novac koji mu se smiješio prilikom ranije najavljene prodaje.

U posljednje vrijeme osjetno se osipao broj kvalitetnih vozača, koji su krasili autobuse i bili ogledalo ove tvrtke, a očekivanja su da će se poslovne aktivnosti smanjivati što znači i broj zaposlenika, te da će Požega, grad sa nekada uglednom autoprijevozničkom tvrtkom, biti svedena na najobičniju poslovnice Arrive!? Kako sada stvari stoje jedina svjetla točka u svemu je suvremen i dobro opremljen servis za autobuse što bi moglo umanjiti loše posljedice ove transakcije za ovdašnju lokalnu zajednicu i njene ljude.

Što će se u konačnici u daljnjem razvoju s APP-om događati i poslovnim odnosom novog većinskog vlasnika s gradom Požege u ovom je trenutku teško za predvidjeti, što će vrijeme pokazati u kratkom roku. 

Više iz kategorije