Požeške osnovke prvakinje države u dvoranskom plesu

Autor: D.K.

Učenice Osnovne škole Dobriša Cesarić Požega Karla Paukner, 8. b,  Tara Matijević, 8. a, Nia Barišić, 5.a,  Eva Krizmanić, 5. c,  Iva Vidović, 5. a i Iva Marijanović, 5.c  osvojile su na Državnom natjecanju športskih društava osnovnih i srednjih škola u športskom plesu održanom u Poreču prvo mjesto u konkurenciji dvoranskog plesa (jazz).  Plesna pedagoginja Marina Mihelčić  uvježbala je s učenicima koreografiju dok je mentor učenicama na natjecanju bio Goran Njavro, prof. tjelesne i zdravstvene kulture. Športski ples je školski sport. Hrvatski školski sportski savez potvrdio je veliki potencijal projekta Školskog plesnog virtualnog showa te taj ples uvrstio u državna prvenstva školske godine 2021./2022.

Iako je ples prošle godine priznat kao školski sport na svjetskoj razini te ga kao sport čekaju mnoge promjene u sustavu školskih natjecanja, našim je sportašima sve poznato kroz dugogodišnji projekt Školski plesni virtualni show.

Virtualni plesni show kroz godine je budio sve više interesa kod hrvatskih učenica i učenika, a ples se kao sport i rekreacija provlači kroz sve više klubova i studija u našoj zemlji. Svjesni koliko se novih učenica i učenika kroz ples može uključiti u državna prvenstva, te s velikom željom da se Virtualni plesni show razvija i raste, donesena je ova odluka.

Škole su zadovoljne što je ples dobio zasluženo priznanje kao sport, zahtjevna fizička aktivnost i vrijedan dio školskog sportskog obrazovanja. To je poticaj svim mentorima u školama  da okupe svoje ritmičke i plesne sekcije te pronađu čim više talentiranih plesača svoje škole i potaknu ih na sudjelovanje u organiziranju i provedbi novog državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske.

Kategorije su bile umjetnički, dvoranski i urbani plesovi, a koreografije se nisu pripremale u obliku videa već s namjerom nastupanja uživo. Plesne skupine svakog ŠSD-a su mogle biti mješovite, tj. mogle su imati  imati ženske i muške članove. Državno prvenstvo školskih športskih društava u športskom plesu 2022. godine organizirao je  Hrvatski školski sportski savez uz suorganizaciju Hrvatskog školski sportski savez uz suorganizaciju Hrvatskog sportskog plesnog  saveza uz pokrovitelja Ministarstvo turizma i sporta. Izvršni odbor Hrvatskog školskog sportskog saveza na svojoj 40. sjednici imenovao je Organizacijski odbor završnice Državnog prvenstva u sastavu, te tehničku komisiju. Natjecanje  je provedeno u tri plesna stila  u kategoriji osnovnih i  srednjih škola (ekipe su mješovite). Umjetnički plesovi: jazz, jazz funk, moderni i suvremeni ples, step

Dvoranski plesovi: latinsko-američki plesovi, standardni plesovi, karipski plesovi

Urbani plesovi: break dance, hip hop, disco, cheerleading, pom-pom

Profesori tjelesne i zdravstvene kulture izrazili su zadovoljstvo što je  Hrvatski školski sportski savez otvorio nove uvjete za razvoj učenika kao i stvaranju novih generacija plesača kroz njihova školska društva. Vjeruju da će ovaj ravnopravni status plesnih disciplina značajno unaprijediti školski sport.

Nakon povratka  ravnateljica škole Zvjezdana Krip organizirala je svečani prijem za učenice i njihove mentore. Na iznimnom uspjehu iskreno čestitke su dobili učenice koreografkinja i plesna pedagoginja Marina Mihelčić te  mentor profesor Goran Njavro.

Više iz kategorije