Požeška Stalna služba brodskog Županijskog suda zasad ipak ostaje!?

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Nedavno smo pisali o najavi ukidanja Stalne službe u Požegi slavonskobrodskog Županijskog suda o čemu se potkraj prosinca šuškalo i to ne samo u pravosudnim krugovima. Stoga smo na nekoliko relevantnih adresa uputili upite o tomu, a pisanje portala pozega.eu, aktivnosti političara(!) ili neki drugi utjecaji doveli su do toga da stvari barem zasada ostaju kako sada stoje.

Na naš upit o ukidanju te službe i selidbi sudaca na rad u taj grad očitovao se Samostalni odjel za odnose s javnošću nadležnog Ministarstva pravosuđa. Oni tvrde da ne poduzimaju nikakve korake u cilju ukidanja, odnosno prestanka rada Stalne službe u Požegi Županijskog suda u Slavonskom Brodu, no na kraju priopćenja ipak ostavljaju takvu mogućnost.

-Zakonom o sudovima stalna služba je definirana kao ustrojstvene jedinice suda koja se osniva na području njegove nadležnosti, na kojem zbog broja stanovnika, priliva pojedine vrste predmeta i drugih opravdanih razloga postoji potreba za takvim djelovanjem suda. Odluku o osnivanju i prestanku rada stalne službe  izvan sjedišta suda donosi ministar pravosuđa, a prijedlog za donošenje odluke  mogu podnijeti predsjednik suda, predsjednik neposredno višeg suda i predsjednik Vrhovnog suda RH – stoji u njihovom priopćenju gdje tvrde da odluku o ukidanju, odnosno prestanku rada stalne službe, ministar pravosuđa može donijeti ako su u sjedištu suda osigurani prostorni i tehnički uvjeti za smještaj i rad svih sudaca i drugog sudskog osoblja.

Ovi uvjeti u Slavonskom Brodu nisu stvoreni, a u zgradi požeških pravosudnih institucija postoje (sudnice, velika raspravna vijećnica i drugo), tako da treba pričekati i vidjeti kakvo će rješenje nadležni donijeti u dogledno vrijeme. Upitni su troškovi ukidanja ove službe, te seljenje sudaca i osoblja u Slavonski Brod, kao i drugi razlozi uključujući sigurnosne za provođenje rasprava u tom gradu. Na upit portala pozega.eu oglasio se i predsjednik tog suda Mirko Svirčević.

-Zakonom o područjima i sjedištima sudova, koji je stupio na snagu 30. prosinca 2010. provedena je racionalizacija mreže županijskih sudova te je tada donesena odluka o osnivanju stalnih službi,kojim je u Županijskom sudu osnovana Stalna služba u Požegi za područje općina Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol, Velika i gradova Kutjevo, Pleternica i Požega. Dalje, ovom odlukom je odlučeno da će služba u Požegi započeti s radom 1. siječnja 2011., a rješavat će predmete iz nadležnosti Županijskog suda sukladno Zakonu o sudovima. Dakle, tada je Županijski sud u Požegi postao Stalna služba ovog suda – stoji u dopisu, te se dodaje da odluku o osnivanju i prestanku rada stalnih službi i odjela izvan sjedišta sudova donosi ministar pravosuđa.

-Koliko mi je poznato, ovakvu odluku ministar nije donio, a ja kao predsjednik suda nemam takve ovlasti – zaključio je predsjednik Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mirko Svirčević.

Iz ovoga očigledno proizlazi da Stalna služba brodskog Županijskog suda zasada ostaje u Požegi, no nije izvjesno do kada će to tako ostati tim prije što taj sud kako smo već pisali praktički nema dovoljno sudaca na svome području da bi mogli funkcionirati svi odjeli suda.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: