Požeška Kulenijada najstarija gastro manifestacija 37. godinu za redom: “Pozivamo sve kulenare da donesu svoje uzorke 16. lipnja”

Autor: DK

POŽEGA –Na današnjoj tiskovnoj konferenciji obnašatelj dužnosti požeškog gradonačelnika Darko Puljašić, zamjenik požeškog gradonačelnika Mario Pilon, direktorica Turističke zajednice grada Požege Silvija Podoljak te članovi te članovi stručnog povjerenstva gastro manifestacije Ferdinand Troha i Vjenceslav Hruška najavili su 37. Kulenijadu u Požegi koja će se održati u subotu 17.lipnja 2017. godine.

Organizatori, grad Požega i Turistička zajednica, pozivaju na sudjelovanje kulenare iz cijele Slavonije za koji žele da se toj gastro manifestaciji vrati nekadašnji sjaj.

– U ovo vrijeme u čitavoj Slavoniji i Baranji održavaju se brojne kulenijade, koje za cilj imaju promociju ove najpoznatije slavonsko-baranjske gastronomske delicije. Ove godine smo mnogo toga pripremili prije svega za naše kulenare i posjetitelje manifestaciju 37. put po redu Kulenijadu pod pokroviteljstvom grada Požege i TZ grada. Petak 16. lipnja rezerviran je isključivo za kulenare koje ovim putem pozivam da se prijave u ured TZ, A. Kanižlića 3 ili na broj 034 274 900 – rekla je u uvodu tiskovne konferencije direktorica požeške Turističke zajednice Silvija Podoljak, i najavila održavanje edukacije za sve kulenare koji donesu svoje uzorke na ocjenjivanje do 16 sati.

Na edukaciji će kulenari moći doznati nešto više i o mogućnosti financiranja projekata iz Programa ruralnog razvoja 2014 – 2020., koje će održati Ana Marukić, a na temu Primjer prijave projekta u AGRONET predavanje će održati Dalibor Vranić. Nakon predavanja bit će upriličena u 20 sati dodjela priznanja, plaketa i novčana nagrada od 1.000 kn za šampiona kulenijade.

– Drugi dan ove manifestacije organiziran je na Trgu sv. Trojstva ispred Gradske kuće kada sve naše posjetitelje između 10 – 13 sati pozivamo na degustaciju kulena i vina. Zabavljat će nas Libreto band. A već 9. put za redom u organizaciji tjednika Kronika požeško-slavonska, možete posjetiti Sajam antikviteta koji okuplja antikvare i ljubitelje antikviteta iz cijele Slavonije. Možemo reći da takvi sajmovi imaju isključivo veliki stariji gradovi poput Zagreb, Osijek, Splita, Rijeke Samobora, među kojima je i Požega pronašla svoje mjesto. Sajmovi antikviteta su nezaobilazna turistička atrakcija. Obrtnička škola Požega – tekstilni odjel začinit će dodatno modnom revijom ovaj događaj. Oni uglavnom sami kreiraju, izrađuju i nose modele pri tome koristeći etno stil – dodaje direktorica Podoljak, koja najavljuje i za turiste i goste grada Požega razgled grada u organizaciji Udruge turističkih vodiča Požeško-slavonske županije i Turističke zajednice grada Požege, koji već godinama redovito jednom mjesečno organiziraju razgledavanje grada.

– Ovo je najdugovječnija i najkvalitetnija kulenijada u Hrvatskoj, a za lipanj smo našim sugrađanima priredili niz kulturnih i zabavnih događanja, od Ivanjskih krjesova do Požeškog kulturnog ljeta. Ovo je mjesec druženja u gradu Požegi – rekao je obnašatelj dužnosti gradonačelnika Požege Darko Puljašić.

Novoizabrani zamjenik gradonačelnika i član ocjenjivačke komisije Ferdinand Troha, po struci prehrambeni tehnolog, istakao je kako je kulen naj najpoznatiji autohtoni proizvod koji još uvijek nije brandiran onako kako zaslužuje.

– Kulen treba zauzeti više mjesto, ono što zaslužuje kao i što je Don Perignon među šampanjcima, to je naš kulen među sporo fermentiranim trajnim kobasicama. Kulen je prestižna delicija – istakao je Troha koji je pozvao sve kulenare Hrvatske da se prijave na ovu najdužu hrvatsku 37. Kulenijadu u Požegi.

– Na našem području koje je poznato po proizvodnji kulena ima samo dva prijavljena proizvođača, pa pozivam proizvođače da se počnu ozbiljnije baviti proizvodnjom kulena, registriraju svoju proizvodnju i tako osiguraju nastup na širokom tržištu. Požeška kulenijada bi trebala kao najstarija, biti festival kulenijada s cijele Slavonije. Smatram da bi već dokazane i nagrađivane kulenare trebalo dodatno privući da dođu u Požegu – dodao je Vjenceslav Hruška, predsjednik ocjenjivačke komisije.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: