Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Požeška knjižnica je 16. u našoj zemlji po broju otkupljenih knjiga u prošloj godini, pleternička zauzima 103. , a kutjevačka 191. mjesto

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Arhiva, pozega.eu

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Požeška knjižnica je 16. u našoj zemlji po broju otkupljenih knjiga u prošloj godini, pleternička zauzima 103. , a kutjevačka 191. mjesto Požega.eu | Požeška knjižnica je 16. u našoj zemlji po broju otkupljenih knjiga u prošloj godini, pleternička zauzima 103. , a kutjevačka 191. mjesto

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Arhiva, pozega.eu

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Do kraja veljače ove godine, što je bio završni rok narodnim knjižnicama za unos podataka o inventariziranim knjigama kupljenima odobrenim i isplaćenim sredstvima u prošloj godini za otkup knjiga, 194 knjižnice ukupno su kupile 105.807 primjeraka knjiga i to 46.033 knjiga s popisa A i 59.774 knjiga s popisa B te za to utrošile ukupno 2,05 milijuna eura. Rezultat je to novog modela otkupa knjiga za narodne knjižnice, koji je reformiran nakon višegodišnjih najava i priprema te se u 2023. godini provodio kao pilot-projekt s ciljem provjere funkcioniranja i mogućnosti prilagodbe dionika: narodnih knjižnica i nakladnika.
Ukupno 56 većih knjižnica bilo je dužno kupiti najmanje jedan primjerak svake knjige s popisa A, dok su manje knjižnice tipa VII. I VIII. slobodno mogle birati s popisa A i B, pri čemu su mogle kupiti najviše dva primjerka istog naslova. Knjižnice su po inventarizaciji redovito unosile podatke o kupljenim knjigama u sustav tako da je nekoliko puta tijekom godine objavljeno izvješće o tijeku otkupa, iz kojeg se moglo iščitati koje su knjižnice kupile koliko knjiga, kojih autora i kojih nakladnika.
Otkup knjiga za narodne knjižnice - pilot-projekt - proveden je prošle godine u dva kruga, s tim da je prvi krug bio i financijski i po broju prijavljenih naslova skromniji tako da su se konačni rezultati mogli vidjeti tek po završetku cijelog godišnjeg ciklusa.
Prema upravo objavljenim pokazateljima Gradska knjižnica Požega zauzela je 16. mjesto na listi knjižnica po broju otkupljenih knjiga. Ta ustanova je kupila 1256 knjiga za što je Ministarstvo kulture i medija izdvojilo 24,5 tisuća eura.
Nadalje Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica je 103. na tom popisu sa 201 otkupljenom knjigom u vrijednosti 5,1 tisuća eura, a Narodna knjižnica i čitaonica Kutjevo je zauzela 191. mjesto sa 54 kupljene knjige za koje je izdvojeno 944 eura.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.