Požeška kaznionica dobit će nove sadržaje za potrebe stočarstva i poljoprivrede

Autor: Jelenko Topić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antunom Vujićem, ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić i ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem u srijedu, 11. svibnja 2022. godine, u nazočnosti i na inicijativu ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, održala sastanak s upraviteljima kaznionica u Požegi, Turopolju, Lepoglavi, Valturi i Lipovici te zatvora u Gospiću na temu razvoja poljoprivredne proizvodnje unutar zatvorskog sustava, s naglaskom na stočarstvo.

Tom prilikom upravitelji su predstavili aktivnosti hrvatskih kaznionica i zatvora u tom segmentu, kao i potrebe istih vezane uz nastavak i unaprjeđenje obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade primarnih proizvoda kojim bi se zadovoljile prehrambene potrebe zatvorenika, smanjili troškovi zatvorskog sustava te u konačnici doprinijelo domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji. Upravitelj Kaznionice u Požegi Zvonimir Leopoldović uz dosadašnja ulaganja državnom potporom najavio je potrebe za gradnjom kapaciteta za preradu proizvoda, posebice u stočarstvu, te nabavom neophodno potrebne opreme i mehanizacije za poljoprivredu.
 
Tijekom sastanka istaknuto je kako navedene aktivnosti imaju višestruke pozitivne efekte kako na našu poljoprivredu, tako i na važnu komponentu tretmana i resocijalizacije zatvorenika te je najavljeno da će nakon analize biti sagledane mogućnosti potpora u zatvorskom sustavu, posebice za strateški važne proizvodnje poput stočarstva, sjemenarstva i povrćarstva. 
 
Kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, prioriteti kaznionica i zatvora u narednom vremenu su nabava potrebne mehanizacije, izgradnja klaonica te povećavanje kapaciteta stočnog fonda kako bi se zatvorenicima osigurao posao, ali i kasnija integracija u društvo.  Godišnje se u zatvorskom sustavu proizvede više od 300 tona povrća, oko 20 tona voća, te iznad 250 tona mesa.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek