Požega.eu

Požeška Gimnazija institucija s kojom s Požežani ponose više od tri stoljeća

PRIJE 7 GODINA
TEKST: S.P./D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Požeška Gimnazija institucija s kojom s Požežani ponose više od tri stoljeća Požega.eu | Požeška Gimnazija institucija s kojom s Požežani ponose više od tri stoljeća

PRIJE 7 GODINA
TEKST: S.P./D.K.

POŽEGA - Požeška je Gimnazija proslavila je 318- tu godinu svog postojanja i 25- tu obljetnicu nakon što je obnovljen gimnazijski program u suvremenom obrazovnom sustavu Republike Hrvatske. Ovogodišnja hvalevrijedna proslava bila je posvećena postignućima učenika i nastavnika.

Ravnatelj požeške Gimnazije Pavle Bucić pozdravio je nazočne učenike, profesore i uzvanike te ih upoznao sa zbivanjima i  dosezima u proteklih 25 godina.

-Godine 1997. stara je zgrada Gimnazije temeljito rekostruirna ali iste te godine počele su pripreme za izgradnju nove zgrade jer je bilo očito kako prostorna ograničenja, unatoč tadašnjoj obnovi, ne mogu osigurati suvremene oblike nastave  i organizaciju nastave u jednoj smjeni što nam je bio cilj. Godine 1999. proslavili smo mnogim aktivnostima 300-tu obljetnicu osnutka, a iz tog vremena datira i uspostava Gimnazijskog školskog muzeja, te činjenica da je knjižni fond profesorske knjižnice proglašen spomeničkom baštinom od nacionalnog značaja. Godine 2009. predstavljena je nova zgrada koja arhitektonski i opremom omogućava nastavu u jednoj smjeni, različite i mnoge izvannastavne aktivnosti te kreativno i nadahnujuće ozračje - rekao je  ravnatelj Bucić.

Ravnatelj Bucić je podsjetio  kako je upravo Gimnazija imala jednu od ključnih uloga u osnutku drugih značajnih obrazovnih institucija poput Veleučilišta ili Katoličke gimnazije, a požeški gimnazijalci kroz proteklih 25 godina i  danas ostvaruju izvrsne rezultate na različite načine, čuvajući značaj i mjesto Gimnazije na kulturološkoj i prosvjetiteljskoj mapi ne samo Slavonije i Hrvatske već i u europskim razmjerima.

Sve nazočne u ime osnivača, Požeško-slavonske županije, pozdravio je zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha.

-Gimnazija u Požegi je institucija s kojom s Požežani ponose već više od tri stoljeća. Ona je ostavila duboki trag u našem gradu, ali i šire. Priznata je i poznata u Hrvatskoj i šire, a učenici i profesori postigli su značajne uspjehe kroz ova tri stoljeća. Želio bih da tako i ostane, želio bih da Gimnazija uistinu ostane centar izvrsnosti u našem gradu, u našoj županiji i da bude na ponos svima koji su kročili u našu požešku Gimnaziju, ali i svima koji znaju prepoznati vrhunska postignuća ove ustanove - rekao je Troha.

Uz zamjenika župana Ferdinanda Trohu svečanosti su nazočili zamjenik požeškog gradonačelnika Darko Puljašić, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević, ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević- Matić te brojni drugi uzvanici iz kulturnog i društvenog života grada i županije.

U nastavku svečanosti učenici su sami govorili o onome čime se bave, uz nastup pjevačkog zbora, članova dramskih i ostalih skupina. Uz projekciju fotografija sa svih gimnazijskih aktivnosti, bio je to samo "vrh ledene sante" postignuća vrlo cijenjene požeške gimnazije, kroz koju su prošli i ostavili svoj trag mnogi profesori i učenici.

/Foto: D. Mirković/

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.