Požeška bolnica među četiri akutne zdravstvene ustanove u RH koje su nagrađene za svoj rad

Autor: D.K.

Ravnatelj Opće županijske bolnice Požega, dr.sc. Ivan Vukoja, na izmaku 2022. godine upriličio je susret s novinarima na kojem se osvrnuo na još uvijek tekuću godinu te iznio određene osnovne informacije vezane za rad njegove zdravstvene ustanove.
-Godina je obilježena post covid pacijentima, pacijentima visoke životne dobi čije je oporavak bio duži i zbog čega je bolničko liječenje trajalo dulje, zbog čega su i bolnički kapaciteti bili dobrim dijelom konzumirani njima – ističe ravnatelj Vukoja naglašavajući da se primjetila pojavnost povećanog broja pacijenata oboljelih od različitih karcinoma.
-Dvije godine fokus zdravstvenog sustava je bilo nešto sasvim drugo. Ono što mi možemo primjetni jesu pacijenti koji dolaze uznapredovanim stadijima karcinoma – pojašnjava dr. Vukoja držeći posljedicu zbog toga dvije stvari, prvenstveno nacionalni preventivni program koji se spustio na niske razine te da je druga stvar obiteljska medicina i primarna zdravstvena zaštita koja je imala je fokus na nešto drugo.

-Nažalost kad usporedimo broje, a brojke i matematika rijetko kada lažu, te kada usporedimo s 2019. godinom, broj onkoloških pregleda koje smo imali s 2022. godinom 21 posto više je onkoloških pregleda – dodaje dr. Ivan Vukoja izražavajući zbog toga žaljenje jer je to obilježilo 2022. godinu.
-Što se tiče ulaganja u Opću županijsku bolnicu, pri kraju je investicija parkiralište 173 parkirna mjesta plus 26 za osobe s invaliditetom – nastavlja ravnatelj Vukoja naglašavajući kako se radi o  investiciji od 2.7 milijuna kuna koju je gotovo u cijelosti financiralo Ministarstvo zdravstva.
-2014. godine kada je otvarana prva faza parkinga govorili smo o 800 usluga koje su pružane u bolničkoj ustanovi na razni prosječnih dnevnih usluga, danas govorimo između 1100 i 1200 usluga. To govori da je danas 40-50 posto dnevno više usluga – ističe dr. Vukojs napominjući da 30 posto pacijenata koji su liječeni u našoj požeškoj bolničkoj ustanovi nisu iz Požeško-slavonske županije.
-Gravitiraju nam pacijenti iz Brodsko-posavske, i drugih rubnih dijelova Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije u kojem smislu je požeška bolnica prepoznata. te da su ljudima važne kvalitetna i dostupna zdravstvena usluga.
-Četiri akutne bolnice u RH koje su bile nagrađen za svoj rad jest i požeška bolnica. Mislim da ova ustanova i dalje može služiti na ponos ovoj sredini u kojoj se nalazimo.

Što se tiče liječničkog kadra i na to se ravnatelj Vukoja osvrnuo te naglasio kako uvijek dobrih liječnika i medicinskih sestara valja imati te da ih nikad nema previše.

-Drago mi je pozdraviti inicijativu da su liječnici prepoznati kao deficitarna struka i zapravo da je županijska vlast odlučila dodatno stipendirati tu našu djecu koja odlaze na studij. To je uistinu hvale vrijedna mjera, međutim, rezultati te mjere će se tek mjeriti za 6 godina. Ono što bi sigurno bio dobar drugi korak u cijeloj priči, a to možemo vidjeti primjerice u Brodsko-posavskoj županiji, je sljedeće – tamo studenit kad završe fakultet kao mladi specijalizatni dođu, dobiju građevinsku dozovlu, dobiju zemljište, priključke i dobiju zapravo investiciju od oko 50 tisuća eura. Za uzvrat u godinu dana, trebaju donijeti uporabnu dozvolu kuće koju su sagradili. Na taj način ste vi sigurno dugoročno riješili deficitrana kadar i deficitarna zanimanja – istoče Vukoja izražavajući bojaznost, a to je da nam sigurno slijedi da ćemo živjeti u vremenima kada ćemo imati dovoljno liječnika i dovoljno sredstava a nećemo imati pacijenta.

-Tome u prilog ide i “bijela kuga” jer mislim da ove godine nećemo imati ni 400 poroda, tako da je u tom smislu mjerljiv pad broja stanovnika i u vremenima koja dolaze vjerojatno ćemo imati i kadra i opreme, a nećemo imati pacijenata – dodo je dr.sc. Ivan Vukoja, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega s naglaskom o investicijama u 2023. godini ze da su prijavili tri projekta u Nacionalni program oporavka i razvoja.

-To je cetralna priprema parenteralnih pripravaka, uvođenje jedinične terapije i digitalizacije puta ljeka. Riječ je o investiciji od nekoliko milijuna kuna za koju se nadamo da ćemo uspjeti dobiti sredstva. Posebno nam je to važno jer naša ljekarna priprema kemoterapiju za sve naše onokološke pacijente i u tom smislu je sušta potreba za takovim suvremenim oblicima pripravljanja i distribucije kemoterapije. Uz to, od decentraliziranh sredstava nagodinu planiramo i projekt kompletne rekonstrukcije Interne medicine koja se nalazi u starom dijelu zgrade. Tamo su uvjeti bili suvremeni prije 70-tak godina i pokušavamo omogućiti jedan veći standard i našim pacijentima, ali i osoblju koje radi na tim odjelima. To je investicija između 5,6 milijuna kuna prema istraživanjimatržišta. Dakle, velika investicija, ali mislim da nam je nasušno potrebna – naklasio je ravnatelj Vukoja izražavajući zwdovoljstvo jer je na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a između ostalog donesena je Odluka o utvrđivanju dodatnih sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kao razlika sredstava između ugovorenog iznosa sredstva i ispostavljenih računa.

-Ovom Odlukom osiguravaju se ugovornim bolničkim zdravstvenim dodatna sredstva koja nisu obuhvaćena odlukom kojom se utvrđuju maksimalni iznosi sredstava za provođenje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja za 2022. godinu. Dodatna novčana sredstva namijenjena su plaćanju razlike sredstava između ugovorenog iznosa sredstva utvrđenog ugovorom o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja za 2022. godinu i dijela ispostavljenih računa – navodi se.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek