Uz Požegu opjevani su Sovski Dol, Pleternica, Kutjevo, Kaptol, Velika, Sesvete i Jakšić

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Među  mnogim novonastalim pjesmama tijekom zadnjih nekoliko desetljeća nalaze se i one o pojedinim mjestima u Požeškoj kotlini. Dakako najviše je napisanih pjesama o gradu Požegi, kao festivalskom gradu sa tradicijom dužom od pola stoljeća, a o tomu ćemo pisati drugom prigodom. No i mnoga druga mjesta tog kraja opjevana su uglavnom u tamburaškim skladbama, a za to su zaslužni brojni tekstopisci i skladatelji.

Pleternici su posvećene dvije pjesme i to „Pjesma Pleternici“ koju izvodi požeški pjevač Stjepan Japarić na tekst i glazbu Pleterničanina Vladimira Bajta, te aranžman Zvjezdana Marjanovića, a tu je i  skladba „Pleternice grade mili“ koju je uglazbio Ivica Brblić, tekst je napisao Davor Đukić, aranžman Denis Špegelj iz Najboljih hrvatskih tamburaša čiji pjevač Stanko Šarić i izvodi tu pjesmu.

Tri navedena autora tj. Brblić, Đukić i Špegelj imaju svoje prste i u pjesmi „Umireš li Slavonijo moja“ koju također pjeva Stanko Šarić, a govori o Sovskom Dolu. Uz to oni su za Stanka Šarića napisali i pjesmu „Oj Sesvete“ posvećenu tom znamenitom selu.

„Kutjevo je mjesto moje“ naziv je pjesme koja se nastavlja riječima „vinski oltar Croatije“  čije je stihove napisao kutjevački stomatolog i vinar dr. Branko Mihalj, te uglazbio Veličanin Toni Marinić koji je istu otpjevao na svome albumu prije dvadesetak godina.

Marinić je nadalje napisao riječi za pjesmu „Dođite jednom u Veliku moju“, uglazbio ju je Nikola Garašić iz Zagreba, a izvođač je naravno Toni Marinić. Velika ima još jednu svoju pjesmu koja se po njoj i zove, a izvođači su mješovita pjevačka skupina tamošnjih umirovljenika koji se nazvaše „Ledena berba“. Autor teksta, glazbe i aranžmana je njihov umjetnički voditelj Konrad Katić.

Kaptol je poznat po svome dugogodišnjem festivalu „Zlatni glas zlatne doline“ koji je iznjedrio i pjesmu „Moj Kaptole“ 2012. godine u izvođenju mještanke Monike Jurić na tekst Jelenka Topića i Tina Jelušića, koji je napisao i glazbu dok je aranžman djelo Roberta Vojvodića.

Ovo je dio poznatih pjesama o naseljima požeškog kraja. Recimo na kraju da jedna pjeva i o Jakšiću. Ona je narodna i zove se „Oj Jakšiću“, a na svome albumu krajem osamdesetih godina objavili su je požeški tamburaši „Slavonski biseri“. 

I Vetovo je opjevano i to na stihove Pere Picukarića i Stjepana Bićana pjesme “Vetovo je biser Slavonije” uglazbio je Ivica Brblić, te aranžirao Krunoslav Dražić, a pjesmu pjeva Ana Baketarić.

/Foto: Ilustracija, pozega.eu/

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88