Požega na repu događaja – nekada imala dopisnike za više listova i TV

Autor: D.K.

POŽEGA – Iako smo u 21. stoljeću zastupljenost Požege, kao županijskog, biskupijskog, veleučilišnog, vojnog i glazbenog središta, te cijele Požeško-slavonske županije u medijima na državnoj razini je izuzetno slaba. Pozitivne informacije iz ove sredine mogu se naći izuzetno rijetko, no ono što se u žargonu zove žutilom i crnilom počesto puni stupce dnevnih listova, portala na državnoj razini, te komercijalnih televizija. Primjera za to je mnogo. Stoga je  dobro prisjetiti se vremena kada je ovaj grad u medijima mnogo bolje „kotirao“.

Vraćajući se u daleku prošlost treba reći da je sredinom šezdesetih godina u Požegi počelo s radom prvo dopisništvo jednog medija izvan ove sredine, a to je bilo dopisništvo osječkog Glasa Slavonije, a bilo je smješteno na središnjem trgu iznad sadašnje prodavaonice Borovo.

Nadalje 1978. godine otvoreno je dopisništvo tada najčitanijeg dnevnog  Večernjeg lista gdje je u početku radio jedan novinar, te ubrzo i drugi, koji je imao obavezu pisati i za dnevnik Vjesnik. Tu dodajmo da se Večernjak tada u ondašnjoj općini Požega prodavao u prosječnoj dnevnoj nakladi od rekordnih 4160 primjeraka pa je ovaj kraj gledajući prodane novine u odnosu na broj domaćinstava bio na četvrtom mjestu(iza Zagreba, Siska i Varaždina)!

Ubrzo iza toga ovdje je ponovo otvoreno dopisništvo Glasa Slavonije za kojega su pisali Verica Rebrina i Goran Ivanović. Početkom devedesetih Hrvatska televizija otvorila je ovdje dopisništvo gdje je novinar bila Sanja Najvirt uz koju je bilo nekoliko snimatelja i montažera, među kojima je prvi bio Mladenko Krstanović, dok su sa tom kućom tada još surađivali Lidija Galić, Verica Rebrina i Kazimir Balog.

Nažalost sada ni jedan list nema odavde svog profesionalnog dopisnika, a praktički ni honorarnog što je slučaj i sa portalima. HTV sada ovdje ima dva zaposlenika koji su videonovinari.

Početkom stoljeća nakratko u Požegi izlazio dnevni list Slavonski dom koji je imao nekoliko profesionalnih novinara, no to je kratko trajalo jer je list ugašen.

U vremenima oskudice i besparice za medije teško se može očekivati značajnije poboljšanje ovoga stanja. Jedina varijanta da nešto krene na bolje je potpora lokalne samouprave, no većina medija to nerado prihvaća, jer su tada novinaru vezane ruke pa ne može pisati slobodno tj. negativno protiv onih koji za taj medij izdvajaju novac.

Foto: Ilustracija, N1

 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88