Požega ipak gubi sjedište Općinskog suda

Autor: D.K.

zgrada-sudaPOŽEGA – Iako je nacrt prijedloga išao u pravcu da Požega bude sjedište Općinskog suda za Slavonski Brod, Novu Gradišku, Orahovicu i Slatinu prema svemu sudeći do toga u konačnici neće doći.

Vlada je u petak u saborsku proceduru uputila “Prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava” kojim se predviđa da će sjedište Općinskog suda ipak biti u Slavonskom Brodu a ne u Požegi.

Vezano za upućeni, što se sad može reći i konačni,  “Prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava” upitali smo predsjednicu Općinskog suda u Požegi Snježanu Polgar koja nam je potvrdila da su u petak kasno poslije podne dobili “Prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava” nakon čega su ostali zatečeni jer je Nacrt prijedloga upućivao na drugačiju reorganizaciju.

Suci Općinskog suda u Požegi na čelu sa predsjednicom Snježanom Polgar pozdravili su prvotni Nacrt prijedloga vjerujući da je takav prijedlog odraz stvarnih i vjerodostojnih argumenata kojima se rukovodilo Ministarstvo pravosuđa pri određivanju teritorijalnoga preustroja.

U izmjeni tog prijedloga, prema svemu sudeći, politika je odigrala ključnu ulogu.

-Grad Požega je jedini grad u Republici Hrvatskoj koji ima jedinstven zatvorski sustav, dakle Kaznionicu, Zatvor i Odgojni zavod. Osim toga, tu je i sjedište Ureda za probaciju pa je jedino opravdano i logično rješenje određivanje sjedišta Općinskoga suda upravo u Požegi – istaknula je predsjednica Općinskog suda Snježana Polgar.

Unatoč toj činjenici, a prema svemu sudeći, nadležno ministarstvo za pravosuđe zauzelo drugačiji stav i odstupilo od prvotnog Nacrta prijedloga. Iz kojeg razloga? Za sada nepoznato!

-Kad već postoji  takva pravosudna infrastruktura, nelogično je da se pritvorenici voze 50 km iz Požege u Slav. Brod i nazad (100 kilometara) za što treba osigurati pratnju (posebice u rizičnim predmetima), a što iziskuje i znatne troškove, dok je Sud u Požegi udaljen samo dva km od zatvora – ističe predsjednica Polgar.

Što je sa povijesnom tradicijom?

Brojne su i druge prednosti da u Požegi bude i ostane sjedište što se također nije uzimalo u obzir, što je među požeškim sucima i odvjetnicima izazvalo veliku ogorčenost i razočaranje.

-Ono što također treba istaknuti jest to da Požega ima bogatu pravosudnu tradiciju;   tradicija sudovanja u Požegi seže od 1337. godine, s tim da je od 1765. godine, nakon što joj je dodijeljen status slobodnoga kraljevskog grada, imala pravo birati svoje suce. Nakon obnavljanja Županije, sudsku vlast je od 1745. godine imao Županijski sudbeni stol, dok je za banovanja Ivana Mažuranića 1874. u Požegi osnovan Sudbeni stol koji je obuhvaćao Kotare Požegu, Brod, Novu Gradišku, Novsku, Pakrac i Daruvar.  Za napomenuti je i to da je ban Mažuranić potpisao Naredbu kraljevsko slavonsko dalmatinskog odjela za pravosuđe, kojom je osnovano 6 kraljevskih delegiranih sudova  sa sjedištem u Zagrebu, Bjelovaru, Osijeku, Varaždinu, Požegi i Vukovaru – ističe Snježana Polgar.

Učinkovitost rada i organizacije Općinskog suda

Općinski sud u Požegi može se pohvaliti i sa odličnim rezultatima što je svakako rezultat dobre organizacije rada čime se postigla zavidna učinkovitost.

-Općinski sud u Požegi je tijekom svoga djelovanja bio na vrhu ljestvice učinkovitih i kvalitetnih sudova, a bio je među prvima  u pilot-projektu e-Spisa, jedan od 2 suda  u pilot-projektu ZIS-a (Požega i Zadar), te u pilot-projektu Probacije. Svi su ti projekti uspješno dovršeni – na kraju ističe predsjednica Polgar, uz naglasak da što se tiče radne opterećenosti, u broju predmeta, razlika po sucu je neznatna.

Ako sve navedene ali i sve druge ne spomenute činjenice ne idu u prilog da sjedište Općinskog suda treba ostati u Požegi bespredmetno je razgovarati, a ostaje pitanje na koje se nikada neće dobiti odgovor ; “pobjeđuju li argumenti i struka ili politika”, u donošenju važnih odluka.

 

 

Više iz kategorije