Povratniku nakon 48 godina rada u Njemačkoj pripala dužnost kuma na Martinju /FOTO/

Autor: D.M.

Nikada mošt nije postao vino bez obreda krštenje u podrumu Ivana Zrinšćaka iz Požege. Obavezno na dan Martinja okupe se prijatelji a sam obred prema Križevačkim štatutima obavi Stanko, otac gazde Ivana, inače predavač na požeškom Veleučilištu. Ove godine zbog mjera zaštite od Kovida 19 broj uzvanika je sveden na samo nekoliko uzvanika.

U maloj odabranoj družini našli su se Zlatko Vuković, predsjednik požeške Udruge voćara i vinogradara Stjepan Koydl, Davor Romić, vinogradar i vinar iz Požege, Nenad Horvat Bracika, ljubitelj vina i konja i Požežanin Mato Jurković, povratnik nakon 48 godina rada iz Njemačke.

Kako je mošt nedonošče i nevješt u izražavanju časne dužnosti vinskog kuma prihvatio se Mato Jurković zastupajući svoje kumče. Da je kum dobar izbor vidjelo se iz njegovih zdravicama domovini, prisutnim prijateljima, ljepšem spolu i nogometnoj reperezentaciji na Malti. Obećao je i da će redovno obilaziti podrum svojih kumova.

Na obrednom stolu osim punih čaša našla se neizostavna guska, u nedostatku prave bila je dobra i plastična, te nekoliko prstohvata soli da od zasoljenog kumčeta glava ne boli. Veseli obred je završen ispijanjem na iskap čaša sada već mladog vina.

Obitelj Zrinšćak gospodari sa oko 13 hektara vinograda koji su protežno na južnim obroncima Papuka i Krndije kutjevačkog vinogorja.

Vinogradi su na pozicijama Podgorja, Vetova i Milanovca dok im je podrum u Požegi.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije