Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Povodom Međunarodnog tjedna arhiva 2024. godine i 160. obljetnice rođenja Julija Kempfa, u Požegi održano predavanje „Požeški arhiv prošlost, sadašnjost, budućnost“

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Pozega.hr

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Povodom Međunarodnog tjedna arhiva 2024. godine i 160. obljetnice rođenja Julija Kempfa, u Požegi održano predavanje „Požeški arhiv prošlost, sadašnjost, budućnost“.

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Pozega.hr

Povodom Međunarodnog tjedna arhiva 2024. godine i 160. obljetnice rođenja Julija Kempfa, u prostorijama Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi održano je javno predavanje „Požeški arhiv prošlost, sadašnjost, budućnost“.


Gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić pozdravio je okupljene i naglasio važnost i potrebu Državnog arhiva u Požegi. Arhiv je ustanovljen kao stručna institucija za proučavanje, čuvanje, upotrebu i prezentaciju dijela bogate kulturno-povijesne baštine našeg grada. Uz Gradsku Knjižnicu Požega i Gradski muzej Požega koji je otvoren nakon rekonstrukcije i obnove ovih dana, dobivena je prilika za izgradnju nove zgrade Arhiva za koju je izrađena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola.


Predavanju su prisustvovali voditelj Zavoda za znanstveno umjetnički rad HAZU u Požegi akademik Milko Jakšić, upraviteljica Zavoda dr. sc. Snježana Jakobović, ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu dr. sc. Josip Jagodar i voditelj Odjela za zaštitu arhivskog i dokumentarnog gradiva izvan arhiva Domagoj Zovak.


Zanimljivo predavanje održao je Zdeslav Španiček, voditelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu-Odjela u Požegi. Predavanje se temeljilo na ulozi značajnijih ljudi koji su svojim radom obilježili lokalnu arhivistiku, poput Julija Kempfa čijom su zaslugom sačuvani arhivi privatnih osoba, arhivi Grada i Županije, pravosudni arhiv te arhiv Gimnazije i Rudolfa Helija koji je obilježio novije razdoblje svojim kulturno-društvenim radom zbog kojeg su prilozi o arhivu i samoj građi bili objavljivani u požeškim tiskovinama i stručnim publikacijama.


Podsjetimo, Grad Požega će nakon 58 godina ponovno biti sjedište Državnog arhiva, a velika vijest potvrđena je dan prije ovog predavanja. Naime, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je prijedlog Uredbe o osnivanju Državnog arhiva u Požegi. Nakon brojnih neuspjelih pokušaja povrata Državnog arhiva u sjedište Požeško-slavonske županije tijekom proteklih godina, ispunjeno je obećanje dato na sahrani povjesničara dr. Josipa Buturca 1993. godine i Požega je upravo postala sjedište Državnog arhiva.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: