Povjerenje građana u Kutjevu ne zaslužuju SDP, HDZ i HDSSB ?

Autor: D.K.

KUTJEVO-gradska uprava, zgradaKUTJEVO – Pred nama su lokalni izbori za grad Kutjevo koji će se održati u nedjelju 23.ožujka 2014. godine. Od ponoći je izborna šutnja, svi bi građani-glasači trebali u izbornoj šutnji ostati bez ikakvih političkih pritisaka, sugestija i svih drugih nametanja političarima potencijalnim glasačima. Građani bi se po svojoj savjesti trebali u miru i tišini sabrati i opredijeliti za onu političku opciju i za onog kandidata za kojeg smatraju da bi “baš” on mogao ispuniti njihova očekivanja i potrebe za njihovo mjesto i grad u kojemu žive.

Iz navedenog razloga zamolili smo jednog veoma dobrog poznavatelja prilika ili bolje reći ne prilika u Gradu Kutjevu koji nije opterećen niti jednom političkom opcijom, koji ne ističe u prvi plan nikoga ali kritizira gotovo sve sudionike i aktere današnje kutjevačke politike.

Kako naglašavaju svi lokalni politički lideri za izbore će se utrošiti najmanje 350.000 kuna. Koliko će svaki pojedinac, od njih šest, kao kandidat utrošiti i koliko će uložiti sedam stranaka i jedna nezavisna lista to će biti trajna nepoznanica. Kako nam u razgovoru kaže naš sugovornik, a prateći predizborne promidžbene aktivnosti i načine oglašavanja bit će utrošen značajan i ne mali iznos, možda i veći od troška za provedbu samih izbora.

Na izborima ne bi trebala dobiti povjerenje građana niti jedna stranka koja je participirala u dosadašnjem Gradskom vijeću!

Mnogi će se pitati zašto ova konstatacija! Odgovor je veoma jasan. Pa zbog “usijanih” glava svih stranaka i vijećnika koji su proizveli nove izbore i koji su doslovce zbog svojih političkih ciljeva i ambicija bacili preko 350.000 kuna u vjetar. Zar doista nije moglo doći do dogovora i određenog konsenzusa pri donošenju proračuna? Zar se nije moglo donijeti barem privremeno financiranje pa da se izbjegne raspuštanje Gradskog vijeća i imenovanje povjerenika Vlade. Da, trebalo je i moralo kaže naš sugovornik! Trebalo je barem u najgorem slučaju donijeti privremeni proračun, dobiti na vremenu i onda u daljnjem nastavku “ohladiti glave” i pokušati pod svaku cijenu izbjeći izbore koji grad ne vode nikako naprijed, vode ga nepopravljivo unazad.

Za najveće krivce zbog novih izbora smatraju sadašnje kandidate SDP-a Ivicu Nikolića i HDSSB-a Josipu Miličević. Nikako ne treba izostaviti i predstavnike HDZ-a u Gradskom vijeću. Da, pa zar oni nisu mogli naći “zajednički jezik”? Zar nisu mogli usuglasiti nedorečenosti u prijedlogu proračuna i kao takvog ga dotjerati i nastaviti raditi i grad izvlačiti iz velikih dubioza, a evidentno je da je Kutjevo u minusu preko 6 milijuna kuna. Nedostatak komunikacije ili čak možda ne htijenje komunikacije, osobni inat ili tko zna što se oko toga krije. Da su htjeli mogli su. Malo da je popustila jedna strana, malo druga strana posljedice bi “donekle” bile blaže.

Baš iz tog razloga trebao bi i jedan i drugi kandidat biti “kažnjen” od građana i ne biti izabran i ne imati mogućnost daljnjeg sudjelovanja i participiranja u vlasti. Teško je da će takvo što građani prepoznati i da će se odlučiti na drastičan rez koji bi se svakako trebao dobiti svoj epilog.

Prema svemu sudeći i druge se stranke nisu previše zauzimale da se pokuša iznaći rješenje ili da se neki pojedinac pokuša izdići iznad stranačke stege kako bi se spasilo što se spasiti dade. Kao primjer možemo navesti, ne tako daleku od Kutjeva, općinu Čaglin u kojoj se u zadnjem trenutku proračun spasio te se izbjegli svima nepotrebni prijevremeni izbori.

Da se  u  Kutjevu želi ponuditi nešto novo i da se žele riješiti nagomilani problemi svjesno i u tako tešku problematiku ulazi čak 6 kandidata u obrbu za gradonačelničku fotelju.

Što to neodoljivo vuče za potrebom ući u politiku, bilo kroz zakonodavnu ili izvršnu vlast? Za neke od „debitanata“ to je prilika pokazati se, a ako im se posreći i dokazati se. Za druge je to želja za nastavkom političke karijere, a treći, četvrti i …. žele građanima poručiti da su oni ti koji zaslužuju povjerenje svojih sumještana.

Ono što je malo čudno u dosadašnjoj kampanji je ponašanje 3 najjača „igrača“ (HDZ, SDP, HDSSB). Prvi nude recept za sve jer su to, “kao”, dokazali u drugim sredinama u Požeško-slavonskoj županiji. Čovjek se iz tog razloga ne može a da se ne zapita zašto do sada nisu pomogli ovoj sredini? Tko im je to branio? Isto se može odnositi i na SDP. I jedni i drugi su obnašali ili zakonodavnu ili izvršnu vlast. HDSSB uz najbolju želju i volju, nije kapitalizirao poziciju koju je objektivno imao obnašajući predstavničku vlast u Kutjevu u proteklih 6 mjeseci.

Što nam mogu ponuditi kandidati za gradonačelnika?

Ivica Nikolić, unatoč dugogodišnjem gradonačelničkom mandatu nije uspio steći toliko mudrosti, da u onom kriznom vremenu kada se ne vidi izlaz iz određene situacije, da popusti ili da napravi određeni ustupak kako bi izbjegao ne nadoknadive posljedice. Da je htio mogao je, da je imao mudrosti uspio bi! Neka građani sami prosude i neka se odluče ali svakako treba voditi računa da je i on jedan od glavnih uzročnika prijevremenih izbora .

Josipa Miličević, mlada ambiciozna političarka, donedavna predsjednica Gradskog vijeća. Koliko će mudrosti imati u daljnjem političkom životu ako se sa političkim neistomišljenicima ne bude htjela dogovarati i ako ne bude pristajala na kompromise koji su interesu Grada. Kao niti sa strane Ivice Nikolića  nije bilo niti njene političke volje za dogovore kako bi se izbjegli prijevremeni izbori. Trebala je ustrajati i biti upornija da se postignu kakvi takvi dogovori. Pitanje je koliko će imati slobodnog manevra ako postane gradonačelnice jer njeni politički mentori neće prepustiti vođenje Grada samo tako, bez nadzora i bez utjecaja na određene odluke. O stručnosti i kompetentnosti da se nosi sa nagomilanim problemima i financijskim dubiozama u ovom trenutku ne treba govoriti jer vrijeme će pokazati svoje.

Josip Budimir ispred HDZ-a kao veoma veoma mlada snaga ne ulijeva povjerenje da je baš on taj koji bi mogao riješiti nagomilane probleme i povesti taj Grad ka boljitku. Mnogi se pitaju koje ima iskustvo, koje su mu kompetentnosti, koje je preduvjete stekao da bi se mogao upustiti u rješavanje više milijunske gradske dugove. Ako i postane gradonačelnik biti će žalosno ako se s njime “bude upravljalo” što će biti neminovno jer svojim dosadašnjim i dokazanim radom nikako ne može jamčiti da je meritorna osoba i sposobna za to. U kreativnost i planiranje budućnosti Grada Kutjeva ne bi trebalo sumnjati jer ipak se od mlađih snaga može očekivati nešto novo i interesantnije što bi zadržalo mlađu populaciju da ostane i gardi svoju budućnost u svom gradu.

Hrvoje Prevolšek, HNS-ov kandidat, mladi farmaceut, dokazani sportaš ali bez dovoljnog iskustva da bi se mogao upustiti u avanturu rješavanja tolike problematiku u što se najvjerojatnije ne bi upustio i netko od starijih i iskusnih političara. Želja i volja su jedno a mogućnost je drugo.

Andrija Mitrović kandidat HSS-a, čovjek koji je vezan za Kutjevo i živi za Kutjevo. Agronom sa relativno dužnom karijerom u politici, sa svojim stavom i mnogi će reći dovoljnim znanjem da bi mogao preuzeti kormilo grada i pokušati svladati sve bure i oluje. Teško će biti prepoznat, teško će se nametnuti jer dolazi iz stranke koja nema dovoljnu potporu birača.

Željka Antunović, nezavisna kandidatkinja koja ima potporu Nezavisne liste Joze Gavrana na Županijskoj razini. Dugogodišnja je djelatnica gradske uprave, dočekivala je i ispraćala sve dosadašnje načelnike i gradonačelnike. Imala je priliku vidjeti sve mane i sve vrline svakog svog dosadašnjeg šefa. Kada bi dobila priliku možda bi uspjela uzeti ono što je od njih vidjela da je bilo dobro. Koliko su građani prepoznali njen rad a imali su se prilike s njom dosta susretati vidjet će se koliko će biti zaokružen njen predodređeni broj na glasačkom listiću.

Sve u svemu građani trebaju otvoriti širom svoje oči, sve dobro odvagati, ne vjerovati obećanjima za koje se zna da nisu ostvariva a nuđena su u predizbornim kampanjama. Izbor kandidata za gradonačelnika je jako bitan a još je bitniji sastav vijeća koji će biti izabran jer ako se ponovno stvori vakum u suradnji gradonačelnik-vijeće eto nam ponovno prijevremenih izbora u veoma kratkom roku.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot