Povijesni datum u požeškoj bolnici: Ugrađen prvi pacemaker, liječnički tim predvodio dr. sc. Ivan Barišić

Autor: DK

Od proteklog petka u požeškoj Općoj županijskoj bolnici izvedeno je nešto novo što će ostati zapisano u bogatoj povijesti te zdravstvene ustanove. Tim medicinskog osoblja na čelu s dr.sc. Ivanom Barišićem, specijalistom kardiologom po prvi puta su izveli ugradnju pacemakera – trajnog elektrostimulatora. Uz sve prethodne zdravstvene usluge koje se pružaju pacijentima, u požeškoj Općoj bolnici, ova najnovija, ugradnju pacemakera, je kontinuitet ulaganja u zdravstvenu zaštitu pacijenata kako s područja Požeško-slavonske tako i drugih, susjednih županija.

blankNovo dostignuće je razlog za veliko zadovoljstvo svih zdravstvenih djelatnika u Općoj županijskoj bolnici koja se pobrinula da na vrijeme osigura opremu za taj medicinski zahvat, privremenu transvenoznu elektrostimulaciju srca.

Nakon edukacije tima dr.sc. Ivana Barišića, kardiologa te Antonele Lončar, više medicinske sestre i Damjana Šimunovića, medicinskog tehničara u Zavodu za kardiologiju KB “Merkur” u Zagrebu, pod stručnim vodstvom kardiologa prim.dr. Darka Počanića, po prvi puta se izvela implantacija trajnog elektrostimulatora kod starijeg bolesnika koji je imao krize svijesti uslijed zastoja u radu srca. Prva implantacija tzv. dvokomornog elektrostimulatora srca izvedena je uz stručni nadzor prim.dr. Počanića te asistenciju dr. Ferdinanda Slišurića, subspecijaliste vaskularne kirurgije, Matka Brkanića, ing. med. radiologije, Antoanete Vučice, više medicinske sestre i Valentine Klarić, medicinske sestre.

blank-Elektrostimulacija srca je metoda liječenja poremećaja srčanog ritma koji se uglavnom manifestiraju sporim srčanim radom ali je moguća uporaba ove metode i u aritmijama gdje je prisutan ubrzani rad srca. Prvi elektrostimulator (engl. pacemaker) je razvijen suradnjom kirurga i inženjera elektrotehnike u Švedskoj gdje je i po prvi puta 1958.g. implantiran 44-godišnjem bolesniku koji je kasnije doživio duboku starost. U Hrvatskoj je prva implantacija obavljena u Klinici za kirurgiju KBC Zagreb 6 godina kasnije, 1964. godine. Elektrostimulacija srca od svojih početaka do danas u tehnološkom smislu je doživjela pravu revoluciju, tako da su današnji aparati puno napredniji, znatno manje veličine i pored isporučivanja električnih impulsa srcu mogu kontinuirano pratiti srčani ritam i detektirati srčane aritmije koje mogu biti naknadno analizirane na redovitim kontrolama – naglasio je dr.sc. Ivan Barišić koji se posebno zahvalio prof.dr.sc. Željku Glaviću, ravnatelju Opće županijske bolnice Požega, jer kako je rekao dr. Barišić, bez njegove se pomoći i podrške svega toga ne bi bilo.

-Broj implantacija srčanog elektrostimulatora u europskim zemljama se godišnje kreće 70-80 na 100 000 stanovnika, a računajući broj stanovnika naše županije koji iznosi 72 769 stanovnika, broj bolesnika koji bi godišnje u našoj županiji zahtijevao ovakvu vrstu liječenja se kreće oko 50. Pokretanjem ovog programa u OŽB Požega, stanovnicima naše županije se omogućuje i redovito praćenje i kontrole rada srčanih elektrostimulatora u našoj novo-oformljenoj ambulanti za elektrostimulaciju koja radi svaki tjedan ponedjeljkom te koristim ovu prigodu da pozovem sve stanovnike naše Županije koji su nosioci trajnog elektrostimulatora da nam se s povjerenjem obrate – dodao je dr.sc. Ivan Barišić, nastavljajući kako je sve više naših sugrađana starije životne dobi koji su u pravilu i najčešći bolesnici kada je u pitanju primjena elektrostimulacije srca smatramo da pokretanje Ambulante za elektrostimulaciju u Općoj županijskoj bolnici Požega biti od višestruke koristi prvenstveno za sve pacijente.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića