Povijesne postrojbe iz više zemalja na proslavi 20. obljetnice djelovanaj Trenkovih Pandura: “Okupljajte i surađujete sa zajedničkim ciljem očuvanja tradicije” /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

blankPOŽEGA – Povijesna postrojba Trenkovi panduri u sklopu ovogodišnjeg Aurea Festa slavi 20. obljetnicu osnutka udruge, 10. obljetnicu samostalnog rada i 276. obljetnicu osnutka Trenkove pandurske regimente. U toj prigodi su domaćini povijesnim postrojbama kako onima iz Hrvatske tako i Bosne i Hercegovine, Njemačke i Austrije koji su im došli uveličati njihovu proslavu.

blankPožeški gradonačelnik Darko Puljašić sa svojim zamjenicima Mariom Pilonom i Ferdinandom Trohom upriličio je prijem predstavnicima povijesnih postrojbi u Gradskoj vijećnici te im zaželio dobrodošlicu u grad Požegu. Na prijemu su bili predstavnici Zrinske garde iz Čakovca, Keglevićeva straža iz Kostela, Đurđevački graničari “Picoki” iz Đurđevca, Karlovačka građanska garda, Lička pukovnija iz Gospića, Varaždinska građanska garda, Varaždinski husari, Križevačka djevojačka straža, Hajdučka družina Mijat Tomić iz Tomislavgrada (BiH), te predstavnici Saveza Europskih vojnih postrojbi iz Austrije i Njemačke.

-Imam čast pozdraviti vas. Drago mi je da ste svojim dolaskom uveličali jubilej naših Trenkovih pandura, drago mi je da se okupljate i surađujete sa zajedničkim ciljem očuvanja tradicije. Požega je srce Slavonije sa slavonskom širokom dušom i nadam se kako ćete to ovih dana doista osjetiti i osjećati se ugodno – rekao je Darko Puljašić gradonačelnik Požege prilikom prijema u Gradskoj vijećnici.

Nakon prijema kod gradonačelnika članovi povijesnih postrojbi položili su vijence i zapalili svijeće na Trgu 123. brigade za sve poginule hrvatske branitelje, a u 11,00 sati prisustvovali su svetoj misi u požeškoj katedrali Sv. Terezije Avilske koju je predvodio preč. Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola i katedralni župnik.

Uz predstavnike povijesnih postrojbi na prijemu kod gradonačelnika bili su povjesničari s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba.

Od 18,00 sati članovi povijesnih postrojbi sudjelovat će u svečanoj festivalskoj povorci, a u 19,15 sati održat će se smotra postrojbi koju će izvršiti požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

/Foto: Marko Krstanović/

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića