Povećanje cijena prijevoznih karata nije trebalo dugo čekati: Novi vlasnik Autoprometnog poduzeća d.d. Požega želi što veću zaradu!!!

Autor: D.K.

POŽEGA – Dolaskom novog vlasnika Arriva grupe, koja je kupila između ostalih tvrtki u grupaciji i Autoprometno poduzeće d.d. Požega došlo je i do poskupljenja prijevoznih karata za studente koji iz Požege putuju prema Osijeku. Doznajemo da se na tom poskupljenju novi vlasnik neće zaustaviti, posebice gdje nema konkurenciju u prijevozu.

Slobodno se možemo pitati što to donose i što su nam donijeli novi vlasnici koji su kupili domaću tvrtku, u konkretnom slučaju APP d.d. Požega. Nedvojbeno je da su odmah na početku svog “gazdinstva” počeli uvoditi veće cijene prijevoznih karata.

Studenti koji putuju iz Požege prema Osijeku plaćali su povratnu kartu 86 kuna a prema novom cjeniku koji je na snazi dolaskom novog vlasnika je 96 kuna. Dakle 10 kuna više što nije zanemariva brojka. Ako studenti kupuju kartu Požega – Osijek u jednom smjeru nova cijena karte je 60 kuna dok je ta cijena do nedavno iznosila 50 kuna.

Iz kojeg je razloga došlo do povećanja cijena teško da možemo doći do odgovora posebice ako se uzme u obzir jer nije došlo do nekih većih poskupljenja goriva i drugih troškova koji bi mogli opravdati povećanje cijene karata.

Za očekivati je da će doći i do poskupljenja karata kod APP prijevoznika i na lokalnim linijama u Požeštini. Prema nama dostupnim informacijama svaki dan se očekuje poskupljenje učeničkih karata što će biti izravan udarac po džepu roditeljima. Da ne bi povećanje cijena bio veliki udar po džepu roditelja traže se mogućnosti da se za povećanje cijena pronađu izvori financiranja na drugom mjestu što će biti veoma prozirno i ne u okvirima zakona.

Bilo kako bilo budnim ćemo okom pratiti sve ono što će se odvijati u tom smislu pa ako bude potrebno i izvijestiti i nadležne institucije ako uočimo nezakonite radnje.

Zanimljivo je pogledati cijene karata na onim linijama gdje APP ima konkurenciju, poput one Slavonski Brod – Zagreb za koje putovanje je studentu u jednom smjeru potrebno izdvojiti da plati kartu 64 kune dok za povratnu 119 kuna. Koja je tu logičnost? Gotovo duplo veća kilometraža, putovanje autocestom i plaćanje cestarine, a cijene u odnosu na one Požega-Osijek skoro istovjetne, veoma mala razlika. Zar nisu nelogični kriteriji i obračun pomalo čudan. Proizlazi tmo gje je APP monopol može raditi što i kako hoće, a tamo gdje ima konkurenciju, više prijevoznika onda se komercijalno prilagođava uvjetima na tržištu.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: