Potrebe slijepih i slabovidnih osoba sve veće za “videćim pratiteljem”

Autor: D.K.

POŽEGA – Provedba trogodišnjeg projekta “Videći pratitelj” koji završava krajem ove godine svakako bi se trebala nastaviti, za što se očekuje odluka resornog Ministarstva socijalne politike i mladih.

Uslugu videće pratiteljice slijepim i slabovidnim osobama pruža Ivana Štefanac koju uslugu koristi ograničen broj članova iz više opravdanih ili ne opravdanih razloga.

-Radim od 2013. godine kao videći pratitelj putem programa kojeg provodi Ministarstvo socijalne politike i mladih. To je trogodišnji program koji ističe sa 31.prosinca ove godine. Videći pratitelj pruža usluge slijepim osobama koje žive same i koje su u ne samostalnom kretanju prilikom obavljanja različitih socijalnih aktivnosti, odlaska liječniku, na specijalističke preglede u nabavke, poštu, banku i dr. Pomažem i u obuci u obavljanju kućanski i administrativnih poslova, a pratim ih i na aktivnosti prilikom dolaska u Udrugu. Pravo na videćeg pratitelja imaju osobe koje žive same i osobe koje su nesamostalne u vidu pratnji. Očekujemo da će prema novoj uredbi pravo na videćeg pratitelja imati svi članovi udruge jer su potrebe velike i opravdane. Sada ima 20 korisnika koje koriste uslugu videćeg pratitelja – ističe videća pratiteljica Ivana Štefanac te naglašava kako ona radi na pola radnog vremena ali prema potrebi radi i duže.

Potrebno je da se što više pomogne slijepim i slabovidnim osobama jer one trebaju pomoć. Iz tog razloga je za očekivati da će se angažirati više osoba koje će biti u ulozi videćeg pratitelja uz povećanje radnog vremena na osmosatno što je do sada u požegi bio slučaj da je videća pratiteljica radila na pola radnog vremena.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot