Potragu divljih svinja za hranom ne može često spriječiti ni električni pastir

Autor: Jelenko Topić

Dugo godina lovci imaju probleme zbog visokih naknada poljoprivrednicima za štete koje na njihovim posjedima počini divljač, a lovačke udruge rješenja na različite načine jer to na državnoj razini nije „pokriveno“ premda je država vlasnik divljači.

Primjer iz lovačkog društva Šljuka u Pleternici poučan i zanimljiv iz više razloga. Čelništvo tog društva ljudskim i neposrednim pristupom, te dogovorom sa poljoprivrednicima kontinuirano traži rješenja. Na taj način uz razumijevanje druga strane uglavnom sve riješe na obostrano zadovoljstvo.

-Na mojoj njivi veličine 3/4 katastarskog jutra smještenoj u polju Bzenički risevi divlje svinje su pričinile jesenas ogromnu štetu uništivši mi gotovo u potpunosti urod kukuruza – jada nam se Tihomir Praljković iz sela Sulkovci. Vidjevši što se dogodilo on se javio predsjednik Šljuke Damiru Arambašiću, te su zajedno pregledali oštećenu površinu.

-Oni su od mene otkupili ostatke kukuruza sa te njive, te smo dogovorili postavljanje električnog pastira – nastavlja oštećenik i dodaje da su mu lovci dali dvije takve naprave i pomogli da se one postave na polju. Nakon toga ovi pastiri protežući se duljinom od oko dvije tisuće metara štite od najezde divljih svinja još šest susjednih zemljišnih površina tako da su njihovi učinci višestruko korisni. U međuvremenu se jedan električni pastir pokvario pa su lovci Šljuke pod vodstvom lovnika Željka Tomljanovića Jelenka donijeli drugi.

-Mi kao malo društvo sa tridesetak članova imamo dobru volju da nadoknadimo ljudima štete, no nemamo financijske mogućnosti, a štete na ovdašnjim poljima uglavnom pričinjavaju divlje svinje, te ponekad jazavci – kaže predsjednik Arambašić dodajući da to opterećuje rad lovaca, te izražavajući zadovoljstvo ovakvim rješenjem sa Praljkovićem. Na takav način pokušavaju nadoknaditi štete i drugim zemljoradnicima toga kraja kao što je to slučaj sa ratarom Milanom Vesićem na oranici Dragojevac u Klašničkoj dolini.

Kroz protekle dvije lovne sezone potporom Požeško-slavonske županije i vlastitim sredstvima kupili su devet električnih pastira, koji su postavljeni na oranice unutar lovišta. Tijekom zajedničkih akcija lovaca i zemljoradnika na postavljanju navedenih naprava lovci poljodjelcima daju upute o njihovom održavanju što znači redovitom pregledu i punjenju akumulatora, praćenju stanja vodova koje divljač često zna porušiti, kao i potrebom kosidbe trave ispod vodova električnih pasira jer visoka trava izaziva brže trošenje električne struje iz akumulatora. Sa ratarima koji ne pokazuju zanimanje na ovaj način zaštititi imanje rješenja traže različitim kompromisima i dogovorima.

Pleternički lovci pokušavali su poljoprivrednicima davati repelente, no to se ovdje nije pokazalo učinkovitim jer divlje svinje na njih ne reagiraju odlazeći pokraj njih u potragu za hranom pri čemu nije rijedak slučaj da rovanjem iz zemlje izvade tek posađeni kukuruz!  

Njihovo lovište Požeška gora površine 4066 hektara je brdskog karaktera sa nizinskim dijelom gdje su Pavlovačko, Komoričko, Koprivničko i Sulkovačko-Bzeničko polje. To su najugroženija područja kada su u pitanju štete, a čini se da je provođenje mjera zaštite od afričke svinjske kuge kroz koje se pokušava smanjiti populacija ove divljači utjecala na povećanje šteta na poljima. Stoga su  lovci Šljuke ovog proljeća na pojedinim dijelovima lovišta pokraj Požeške Koprivnice i Bzenice organizirali skupne odlaske u lov koristeći i lovačke pse s ciljem da divlje svinje udalje od poljoprivrednih površina.

-Do primjene Uredbe o prevenciji afričke svinjske kuge unosili smo u lovište 15 tona hrane za prihranu divljači, a sada je donesenim pravilnikom  dopušteno deset kilograma po četvornom kilometru jer su tumačenja stručnjaka da će se smanjenom količinom kukuruza smanjiti populacija divljih svinja – ističe tajnik Šljuke Marko Grbeš, koji je i provoditelj lovno-gospodarske osnove za to lovište.

Takav raskorak pak utječe na probleme sa štetama koje mnogi lovo-ovlaštenici ne uspijevaju riješiti pa dolaze u situaciju da se neke udruge pod teretom dugovanja ugase.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88