Potraga za medom pčelare vodi i izvan granica Požeške kotline

Autor: D.K.

Kada su prije dvanaest godina odlazili u mirovinu supružnici Blaženka i Petar Bajt iz Pleternice odlučili su da će umirovljeničke dane provoditi baveći se pčelarstvom. Hobi je ubrzo prerastao u ozbiljan posao, od nekoliko košnica proširen je na više od stotinu, a sa dva kontejnera pčela odlaze na pčelarskim jezikom rečeno, ispaše i izvan Požeške kotline. Preselili su u Blaženkinu obiteljsku kuću u Bešince, registrirali obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i pridružili se Udruzi Zlatna dolina koja okuplja dvadesetak pčelara s područja Požeško-slavonske županije.

Cvjetni i bagremov med prikupljaju u Bešincima i okolici, potom kamionom prevoze kontejnere s pčelama u Hrvatsku Kostajnicu na kesten, a zatim u Baranju gdje ima dosta suncokreta. Prinosi meda su različiti, te ovise o mnogim uvjetima u prirodi. Biljke mogu cvjetati, ali zbog hladnih noću ili možda suše ne mede. Kada su dobri uvjeti pčele tada u košnicu unesu velike količine nektara i cvjetnog praha.

Prema Petrovim riječima uvjeti pčelarenja su se znatno poboljšali. Na tržištu se više kontrolira uvoz nekvalitetnog meda, a povećane su i otkupne cijene pa se može naći računica u ovom zanimljivom poslu.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88