Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Potpisano 45 ugovora o potpori gospodarstvenicima i poljoprivrednicima s područja grada Pleternice: "Koračamo korak po korak, dan po dan, projekt po projekt" /FOTOGALERIJA/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Potpisano 45 ugovora o potpori gospodarstvenicima i poljoprivrednicima s područja grada Pleternice:  Požega.eu | Potpisano 45 ugovora o potpori gospodarstvenicima i poljoprivrednicima s područja grada Pleternice:

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Grad Pletrenica je upriličila prijem za poljoprivrednike i gospodarstvenike s područja grada Pleternice u kojoj prigodi je uručeno 45 ugovora koji sadrže elemente financijske potpore za njihov rad.

Između ostalih uz gradonačelnicu Pleternice Mariju Šarić i njenog zamjenika Domagoja Katića na svečanom prijemu su bili požeško-slavonska županica Antonija Jozić, direktorica Poduzetničkog inkubatora Pleternice Barbara Rudež, ravnateljica Javne ustanove Pleternica Jasna Hofman, predstavnici Obrtničke komore Požeško-slavonske županije i Udruženja obrtnika grada Požege i dr.

Direktorica Poduzetničkog inkubatora Barbara Rudež nešto više je rekla o radu poduzetnika i planu za rad u 2023. godini u čemu im se ta ustanova stavlja na raspolaganje u stručnom smislu pri pisanju projekata za natječaje i sl.

Gradonačelnica Pleternice je na početku svog obraćanja naglasila kako su kroz prikazani video pokušali prikazati sveobuhvat nastojanja time grada, gradske uprave, tvrtki i ustanova za činiti korak više od očekivanog.-Činimo korak više koji će našim sugrađanima osigurati nove vrijednosti, nova radna mjesta, ravnomjeran razvoj svih naselja, povećanu kvalitetu života. Krovni motiv naših nastojanja je zajedništvo i rad na dobru. Zajedničkim aktivnostima razbijamo predrasude, rušimo zidove, stvaramo nove vrijednosti. Svjesni svoje veličine, odnosno toga koliko smo mali, koračamo korak po korak, dan po dan, projekt po projekt. Nailazimo na prepreke, na izazove i spoticanja, ali to nas jača i daje nam lekcije za pametnije i odlučnije koračanje stazom kojom smo zacrtali ići - istakla je gradonačelnica Šarić dodajući kako su se ponajprije smo se okrenuli djeci.

-Gradimo im mjesta druženja, opremamo terene za stvaranje zajedničkih rezultata, uređujemo mjesta za stvaranje uspomena i prostore za sigurno odrastanje. Osigurali smo potpore kroz gradski doplatak, potpore za mlade obitelji i uvođenje inovativnih programa u vrtiće i ostale ustanova. Gradimo područni vrtić u Kuzmici kojim ćemo osigurati dodatnih 80 mjesta, uz postojećih 260 u sadašnjem vrtiću, uz 47 radnih mjesta. Ujesen očekujemo otvaranje te stvaranje jednakih uvjeta za sve naše mališane. Povratak nekoliko mladih obitelji sa djecom iz inozemstva, u proteklih godinu dana, daje nam vjetar u leđa i dodatni motiv koji nas potiče da stvaramo, radimo i razbijamo predrasude - dodaje i nastavlja kako su malo starija djeca i mladi nositelji brojnih aktivnosti u gradu, koje uspješno financiraju sredstvima ministarstava.

-Čak deset zaposlenih u udrugama, i to 100% bespovratnih sredstvima, pokazatelj je kako se može postati održiv, čak i ako si organizacija civilnog društva. Jer - rad uvijek donosi rezultate.

Gradonačelnica Šarić je istakla kako nisu zaboravljeni niti starije generacije što potvrđuje Projekt Zaželi koji je dobio svoj nastavak, a Putujući boravak odnosno prijevoz starijih iz udaljenih ruralnih naselja, nastavljen je vlastitim snagama i dalje. 

-Za razvoj gospodarstva uvijek je potrebno pronaći izvor više, jer upravo Vi, naši vrijedni poduzetnici i poljoprivrednici, unatoč covid izazovima, ratu u Ukrajini, energetskoj krizi, rastu cijena materijala i sirovina, i dalje bilježite pozitivne rezultate. I dalje zapošljavate nove djelatnike i grčevito se borite ne samo za opstanak nego i za daljnji razvoj. Ove smo godine osigurali 2 milijuna kuna potpore poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, uz redovnu podršku koju ostvarujete putem naših poduzetničkih potpornih institucija te kroz razvoj infrastrukture na čemu radimo kontinuirano. Podsjećam također kako smo također kroz E inkubator osigurali prostor za rad Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i FINE. Također, u gradskoj smo upravi otvorili blagajnu gdje bez naknade možete platiti gradske račune. Navedenim smo pokušali osigurati da sve institucije koje su Vam potrebne za rad imate na jednom mjestu te Vam time olakšamo svakodnevicu - rekla je gradonačelnica Marija Šarić nastavljajući kako su potpisana i 62 ugovora kojim se osigurava 500 tisuća kuna potpore poljoprivrednicima, a danas novih 45 ugovora za poduzetnike i obrtnike, ukupne potpore od 660.000 kn. 

-Ukupna prijavljena ulaganja iznose gotovo 4 milijuna kuna. Čestitam na tome, jer unatoč svim krizama i turbulencijama, i dalje se borite i stvarate nove vrijednosti. Ukoliko je Grad bar djelomično pomogao u tome, izuzetno smo ponosni. Hvala Vam svima na pruženoj ruci suradnje u prethodnoj godini, na pohvalama, kritikama i smjernicama koje su pomogle meni i mom timu u radu. Otvorena za nove prijedloge, pozivam Vas isto i u narednog 2023. - zaključila je Marija Šarić.

Da grad Pleternica dugi niz godina organizira tradicionalno druženje s poljoprivrednicima i gospodarstvenicima o tome je nešto više rekla županica Antonija Jozić, bivša gradonačelnica Pleternice.-Vama, ljudima koji stvarate nove vrijednosti, ljudima koji zapošljavate i uvelike pridonosite razvoju ovoga prekrasnog grada. Mogu vam se svima zahvaliti isto kao gradonačelnica, na svim iskoracima koje činite u razvoju svojih poslovanja, jer koliko ste jaki vi i vaše tvrtke, toliko je jak i grad Pleternica. Izuzetno sam ponosna županica Požeško-slavonske županije da u okviru naših deset jedinica lokalne samouprave, imamo i ovaj biser ovdje u Pleternici, grad koji uistinu ruši prepreke i predrasude, te čini korak više. Barbara je spomenula ulaganja koja ćete moći ostvarivati putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ja bih dodala i još dvije vrlo bitne stvari – Vlada Republike Hrvatske donijela je novu kartu potpora - istakla je županica Jozić nastavljajući kako će ulaganja koja će se moći ostvarivati kroz fondove Europske unije, u postotnom iznosu biti daleko veće nego što ste moglo prije.

-Dakle nekad ste mogli dobiti 45 do 55 posto sufinanciranja naših projekata, danas to raste do 75 posto. To su puno značajnija sredstva i vjerujem da ćete se odlučiti učiniti taj iskorak za vaša ulaganja. Isto tako, bitno za vas poduzetnike, kroz Operativne programe za razdoblje 2021.-2027. donesen i Plan industrijske tranzicije panonske Hrvatske. Osim nas pet slavonskih županija, dodane su još tri županije koje će se moći prijavljivati. Ulaganja su usmjerena na drvnu industriju, metalno-prerađivačku industriju, poljoprivredu, IKT, turizam… Dakle svi vi koji imate projekte u tom dijelu, pratite natječaje koji će biti relativno brzo, ogromna su sredstva osigurana za te aktivnosti. Treba ulagati u razvoj gospodarstva, a onda će rasti i cijela zajednica oko nas.“ – zaključila je požeško-slavonske županica Antonija Jozić.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.