Potpisan ugovor od strateške važnosti za Požeško-slavonsku županiju: “Izgradnja brze ceste za izlazak na autoput sve je bliža realizaciji”

Autor: DK

„Izrada svih vrsta glavnih projekata, provedba geodetskih i geotehničkih istražnih radova, ishođenje dozvole za izgradnju BC Brestovac Požeški – čvorište Godinjak“ jedinstven je naziv strateških dokumenata koji su od velike važnosti za Požeško-slavonsku županiju, o kojem se projektu duži niz godina govori, a slobodno se može reći da nikad nije bliže ostvarenju istog.

Kao takav Ugovor potpisan je između Hrvatskih cesta i Instituta IGH. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, a u ime Instituta IGH potpisnik je bio direktor Oliver Kumrić dok su na potpisivanju bili nazočni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, predsjednik Gradskog vijeća grada Požege prof. dr. sc. Željko Glavić, zamjenici požeško-slavonskog župana Vedran Neferović i Željko Jakopović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Mijo Jozak te pročelnici u upravnim odjelima i djelatnici Požeško-slavonske županije.

Ugovor obuhvaća izradu svih vrsta glavnih projekata, provedba geodetskih i geotehničkih istražnih radova, ishođenje građevinske dozvole za izgradnju brze ceste Brestovac Požeški – čvorište Godinjak u dužini od 14+750 km. Vrijednost ugovora iznosi 9.346.200 kuna (bez PDV-a), a rok za izradu projekta je 18 mjeseci.

Dio Hrvatske između podravskog i posavskog koridora tj. između Psunja, Papuka, Krndije i Požeške gore ostao je prometno izoliran. Uzrok tome leži u nepostojanju primjerenih cestovnih veza s povoljnim elementima prostornog vođenja trase. Nedostatak poprečnih cestovnih pravaca dovode ovaj prostor u gospodarskom, razvojnom i demografskom smislu u stagnaciju i zaostajanje u odnosu na prosječne pokazatelje u Republici Hrvatskoj.

„Brza cesta Požega – Staro Petrovo Selo (A3), dionica: Požega (Brestovac Požeški) – Staro Petrovo Selo (A3)“ smještena je na prostoru dvije županije: Požeško-slavonske županije (35%) i Brodsko-posavske županije (65%) te prostora tri općine: Općina Brestovac, Staro Petrovo Selo, Rešetari.

Župan Alojz Tomašević izrazio je svoje zadovoljstvo na potpisanom ugovoru.

-Ovaj ugovor je od velike važnosti za našu predivnu županiju. Prošlo je godinu dana od prve prezentacije koju smo imali prilike vidjeti na temu ovog projekta, a ovo danas je potvrda ozbiljnosti i dobre suradnje Hrvatskih cesta i Hrvatske Vlade te dokaz da Slavonija nije zapostavljena i zaboravljena. Sigurni smo da ovaj projekt otvara vrata za značajnije investitore što će samim time i pridonijeti smanjenju iseljavanja naših ljudi. Također ova cesta je od velike važnosti našim gospodarstvenicima i našoj industriji koja je značajna na tržištu te se iz dana u dan razvija, na ovaj način to će biti još jednostavnije. Izuzetno sam ponosan da smo nakon desetak godina rada na ovom projektu, nakon niza prepreka i poteškoća koje su stavljene pred nas i pred Hrvatske ceste, danas smo ovdje da potvrdimo da smo uspjeli i da ovaj projekt neće biti zaustavljen. Slavonija mora živjeti, a ovo je odgovor na pitanja razvoja poljoprivrede, industrije, turizma i nas kao stanovnika koji imamo pravo na jednake standarde kao i ostatak Hrvatske – rekao je župan Tomašević.

Zastupnik u Hrvatskom Saboru Franjo Lucić naglasio je kako smo svjedoci važnom trenutku za cijelu Požeško-slavonsku županiju.

-Potpisivanjem ovog ugovora dobivamo svi, ne samo stanovnici županije nego i gospodarstvenici. Ovom brzom cestom povezujemo sve ljude, buduće investitore i kupce, da jednim brzim modernim putem dođu do naših gospodarstvenika i ostalih institucija koje su važne za razvoj Požeško-slavonske županije. Kao zastupnik u Hrvatskom saboru već niz godina upoznat sam s ovim projektom i svime što je prošao prijašnjih godina, no danas je on ostvaren i danas možemo biti ponosni što smo uspjeli – naglasio je Lucić.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić naglasio je kako se često kao fraza koristi rečenica da je razvoj cestovne infrastrukture preduvjet za razvoj gospodarstva i za demografski opstanak pojedinih područja.

-U Slavoniji je to istina. U ovom trenutku nigdje kao u Slavoniji nije od ovolike važnosti rješavanje prometne problematike, da bi taj prostor koji je sam po sebi bogat, učinili pristupačnim za ulaganja i za daljnji gospodarski razvoj. Vlada Republike Hrvatske prepoznala je važnost ovog prostora i upravo realizacijom ovakvih projekata doprinosimo razvoju i boljoj budućnosti za sve – rekao je Škorić dodajući kako se potpisivanjem počinje izrađivati glavni projekti sa građevinskom dozvolom kao preduvjet za izgradnju brze ceste Brestovac Požeški – čvorište Godinjak.

-Napravili smo značajan korak u razvitku još jednog velikog projekta ceste unutar projekta Slavonija, Baranja i Srijem kojega je pokrenula Vlada Republike Hrvatske. Napravili smo još jedan korak koji nam ulijeva optimizam i vjeru da će se u Slavoniji uskoro živjeti bolje – zaključio je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije