Posvojenje djeteta težak, dug i mukotrpan put

Autor: D.K.

Ilustracija, she.hr

(Foto: Ilustracija, she.hr)

POŽEGA – Unatoč tromom sustavu i brojnim zakonskim poteškoćama Hrvatska se po posvajanju djece može svrstati u zavidan položaj gledajući na europske zemalje i zemlje u okruženju.

Na tu veoma osjetljivu temu razgovarali smo sa ravnateljicom Centra za socijalnu skrb u Požegi Martinom Vlašić koja je rado prihvatila progovoriti o “gorućoj” i bolnoj temi za mnoge bračne parove koji ne mogu imati djecu.

-Posvojenje, kao poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djece, regulirano je Obiteljskim zakonom, kojim su propisane pretpostavke za zasnivanje posvojenja, postupak posvojenja i prava i dužnosti vezane uz posvojenje -ističe ravnateljica Vlašić

Na razni države broj posvojitelja je 890, a na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Požega se nalazi u evidenciji 10 posvojitelja koji imaju pozitivno mišljenje o podobnosti za posvojenje . Na području Republike Hrvatske se nalazi 180 djece koja imaju ispunjene pravne pretpostavke za posvojenje i u ovom trenu su ona spremna za takav postupak.

Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega

Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega

-U periodu od 2007. godine do 2013. godine petero posvojitelja sa područja nadležnosti Centra za socijalnu skrb Požega su posvojili dijete odnosno djecu i to sa drugih područja izvan Požege i Požeško-slavonske županije. U protekloj 2013. godini jedno dijete je posvojeno sa područja nadležnosti Centra za socijalnu skrb Požega – naglašava ravnateljica Vlašić.

Poznato je da je Ministarstvo socijalne politike i mladih je u 2012. godini izradilo Registar posvojitelja koji je dostupan u svim centrima za socijalnu skrb. Osobe ovlaštene za pristup Registru su stručni radnici Centra koji  predstavlja jedinstvenu bazu podataka o posvojiteljima i djeci na razini cijele Republike Hrvatske.

-U Registru se nalaze podaci koji olakšavaju pronalazak posvojitelja u najboljem interesu djeteta i više nije potrebno da nam se posvojitelji obraćaju sa zamolbama za posvojenje, što svakako olakšava i samim posvojiteljima. Postupak posvojenja je kompleksan i zahtjeva puno pažnje jer se radi o trajnom odnosu posvojitelja – djeteta i interes djeteta je presudan – rekla je Vlašić.

Evidentan je nesrazmjer između potencijalnih posvojitelja i broja djece koja imaju sve ispunjene pretpostavke za posvojenje pa se postavlja pitanje zašto ovih 180 djece nije posvojeno ili se nalaze u postupku posvojenja.

-Često se radi o djeci koja imaju različita psihofizička oštećenja zdravlja ili se nalaze u većoj životnoj dobi od onoga kojeg bi željeli posvojitelji, a koji imaju želju posvojiti dijete/djecu u dobi od 3-4 godine i to bez zdravstvenih oštećenja. Često se radi i o više braće i sestara iz jedne obitelji, a koja se prvenstveno želi zajednički zbrinuti u jednoj obitelji – naglašava Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Martina Vlašić.

Razumljiva je težnja posvojitelja da ispune roditeljstvo sukladno vlastitim željama gdje je sustav često nemoćan i ne odgovara realitetu. Od novog Obiteljskog zakona koji se namjerava donijeti u srpnju ove godine očekuje se da će biti bolje definirano posvojenje kako bi se ubrzali postupci kako bi se djeci omogućila skrb što je prije moguće u njihovom najboljem interesu.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot