Posvojenje djeteta težak, dug i mukotrpan put

Autor: DK
Ilustracija, she.hr

(Foto: Ilustracija, she.hr)

POŽEGA – Unatoč tromom sustavu i brojnim zakonskim poteškoćama Hrvatska se po posvajanju djece može svrstati u zavidan položaj gledajući na europske zemalje i zemlje u okruženju.

Na tu veoma osjetljivu temu razgovarali smo sa ravnateljicom Centra za socijalnu skrb u Požegi Martinom Vlašić koja je rado prihvatila progovoriti o “gorućoj” i bolnoj temi za mnoge bračne parove koji ne mogu imati djecu.

-Posvojenje, kao poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djece, regulirano je Obiteljskim zakonom, kojim su propisane pretpostavke za zasnivanje posvojenja, postupak posvojenja i prava i dužnosti vezane uz posvojenje -ističe ravnateljica Vlašić

Na razni države broj posvojitelja je 890, a na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Požega se nalazi u evidenciji 10 posvojitelja koji imaju pozitivno mišljenje o podobnosti za posvojenje . Na području Republike Hrvatske se nalazi 180 djece koja imaju ispunjene pravne pretpostavke za posvojenje i u ovom trenu su ona spremna za takav postupak.

Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega

Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega

-U periodu od 2007. godine do 2013. godine petero posvojitelja sa područja nadležnosti Centra za socijalnu skrb Požega su posvojili dijete odnosno djecu i to sa drugih područja izvan Požege i Požeško-slavonske županije. U protekloj 2013. godini jedno dijete je posvojeno sa područja nadležnosti Centra za socijalnu skrb Požega – naglašava ravnateljica Vlašić.

Poznato je da je Ministarstvo socijalne politike i mladih je u 2012. godini izradilo Registar posvojitelja koji je dostupan u svim centrima za socijalnu skrb. Osobe ovlaštene za pristup Registru su stručni radnici Centra koji  predstavlja jedinstvenu bazu podataka o posvojiteljima i djeci na razini cijele Republike Hrvatske.

-U Registru se nalaze podaci koji olakšavaju pronalazak posvojitelja u najboljem interesu djeteta i više nije potrebno da nam se posvojitelji obraćaju sa zamolbama za posvojenje, što svakako olakšava i samim posvojiteljima. Postupak posvojenja je kompleksan i zahtjeva puno pažnje jer se radi o trajnom odnosu posvojitelja – djeteta i interes djeteta je presudan – rekla je Vlašić.

Evidentan je nesrazmjer između potencijalnih posvojitelja i broja djece koja imaju sve ispunjene pretpostavke za posvojenje pa se postavlja pitanje zašto ovih 180 djece nije posvojeno ili se nalaze u postupku posvojenja.

-Često se radi o djeci koja imaju različita psihofizička oštećenja zdravlja ili se nalaze u većoj životnoj dobi od onoga kojeg bi željeli posvojitelji, a koji imaju želju posvojiti dijete/djecu u dobi od 3-4 godine i to bez zdravstvenih oštećenja. Često se radi i o više braće i sestara iz jedne obitelji, a koja se prvenstveno želi zajednički zbrinuti u jednoj obitelji – naglašava Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Martina Vlašić.

Razumljiva je težnja posvojitelja da ispune roditeljstvo sukladno vlastitim željama gdje je sustav često nemoćan i ne odgovara realitetu. Od novog Obiteljskog zakona koji se namjerava donijeti u srpnju ove godine očekuje se da će biti bolje definirano posvojenje kako bi se ubrzali postupci kako bi se djeci omogućila skrb što je prije moguće u njihovom najboljem interesu.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića