Postrojavanjem pripadnika Oružanih snaga, polaganjem vijenaca i euharistijskim slavljem proslava 26. obljetnice oslobođenja požeške vojarne /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

POŽEGA – U prigodi obilježavanja 26. obljetnice oslobađanja požeške vojarne položeni su vijenci i zapaljene svijeće u čast svim poginulim braniteljima koji su dali svoje živote za neovisnu Hrvatsku. Nakon postrojavanja pripadnika oružanih snaga RH u krugu požeške vojarne kod spomen obilježja su zapaljene svijeće i položeni su vijenci.

Kod spomen obilježja 123. brigade predstavnici Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja, policije, vojske, Požeško-slavonske županije i grada Požege također su zapaljene svijeće i položeni vijenci. Božji zaziv za sve preminule branitelje kod spone obilježja 123. brigade uputio je vojni kapelan vlč. Željko Volarić koji je nakon toga služio euharistijsko slavlje u krugu vojarne u kapelici sv. Ivana Krstitelja na kojem su uz predstavnike Oružanih snaga bili nazočni i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Darko Puljašić te predstavnici Koordinacije udruga iz Domovinskog rata i obitelji poginulih branitelja.

Na postrojavanju pripadnika Oružanih snaga u prigodi obilježavanja 26. obljetnice oslobođenja požeške vojarne pukovnik Mato Tomašević je istakao kako se na treba prisjetiti događanja koja su prethodila 17.rujnu 1991. godine, oslobođenju tadašnje kasarne JNA.

pukovnik Mato Tomašević, zapovjednik požeške vojarne

-Tih rujanskih dana svakodnevno su izlazili kamioni puni naoružanja, streljiva, vojne opreme i sredstava te upućivani na teritorij zapadne Slavonije. Blokada vojarne počela je 13.rujna 1991. godine zaprečavanjem cestovne komunikacije oko vojarne te isključivanjem struje, vode i telefonskih komunikacija dok su u širem području vojarne raspoređeni pripadnici ZNG-a i MUP-a. U akciji blokade vojarne sudjelovali su pripadnici 4. bojne 108. brigade ZNG-a, 63. Samostalnog bataljuna ZNG-a i pričuvnog sastava MUP-a dok su u gradu bili raspoređeni pripadnici Narodne zaštite – rekao je pukovnik Mato Tomašević, danas zapovjednik požeške vojarne dodajući kako su istovremeno vršeni pregovori radi mirne predaje vojarne koji su uspješno okončani 17.rujna 1991. godine oko 10 sati nakon čega vojarnu napuštaju pripadnici JNA i u nju ulaze hrvatske snage.

-Nakon 26 godina s ponosom se sjećamo tih dana i prijatelja koji su u to vrijeme bili s nama, s kojima smo dijelili dobro i zlo. Neka nam ti trenutci budu trajno nadahnuće i primjer kako se voli, čuva i brani jedina Hrvatska – zaključio je pukovnik Tomašević.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: