Postavljena ploha spomenika, te postament za vijence i svijeće /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

PAPUK – Izgradnja spomenika jedanaestorici poginulih branitelja, koji su tragično stradali 2. prosinca 1991. godine u neprijateljskoj zasjedi. Tada su svoje mlade živote izgubili  Davor Dragić, Jozo Koutni, Tade Nikić, Branko Peći, Damir Pišmiš, Tomo Perić, Tomislav Pranjković, Vinko Tomašević, Ivica Zlomislić, Anđelko Tule i Tomislav Vužić-Mohenski.

Uz obljetnicu ove otkrit će se novoizgrađeni spomenik godine čije podizanje zajednički financiraju Požeško-slavonska županija, te svi gradovi i sve općine s njenog područja.

-Postavili smo ploču sa imenima poginulih branitelja, te poseban postament na kojega će se stavljati vijenci i svijeće, a kroz uređenje tog prostora izgrađene su bankine – kazao nam je Josip Toman Pepa, direktor tvrtke „Toman“ koja je izradila metalne elemente obilježja, te izvodi završne radove na njihovom postavljanju.

Tu je postavljeno jedanaest stupova od inox čelika, visine jedanaest metara i promjera jedanaest centimetara. Uz njih  je spomen ploča, a cijelo područje spomen obilježja  imati će i vlastiti rasvjetni sustav napajanja pomoću solarnih ploča. Uređuje se još parkirališni prostor kako bi se prolaznici na putu prema Jankovcu mogli zaustaviti i odati počast poginulima.

-Inspiracija za rješenje spomenika poginulim braniteljima na Papuku proizlazi iz priče o njihovoj pogibelji, te svojim postavom prati taj tragični događaj. Branitelje metaforički vidimo kao vertikale koje streme ka nebu ujedno simbolizirajući njihovu besmrtnost i vječni spomen herojima. Svaka vertikala ujedno je personifikacija pojedinog branitelja. Između dviju skupina spomen vertikala nalazi se stalak za polaganje vijenca i svijeća – kazao je o ovome idejnom rješenju je arhitekt Andrija Rusan iz Zagreba.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot