Posljednja sjednica aktualnog saziva: Neslaganje oko imenovanja Samardžića i zajednička fotka za kraj

Autor: V.P.

POŽEGA –Pred vijećnicima Skupštine Požeško-slavonske županije, na posljednjoj sjednici u tom sazivu, našlo se 25 točaka dnevnog reda koje su gotovo sve jednoglasno usvojene. Neslaganje je bilo samo oko imenovanja ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem županije dr. sc. Ivica Samardžića, protiv koje je odluke bilo sedam vijećnika, a sve ostale su prošle bez velike rasprave i polemike.

Vijećnici su odlučili i o nagradama i priznanjima koja će se uručiti povodom Dana Požeško-slavonske županije. Tako je usvojen prijedlog Odbora za dodjelu županijskih nagrada da glazbenik Boris Ćiro Gašparac – Ćiro Požeški dobije nagradu za životno djelo, za što ga je predložio Veljko Valentin Škorvaga. Godišnje nagrade dobivaju Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ Požega, na prijedlog Državnog arhiva, Odjel Požega, zatim Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola na prijedlog Općine Kaptol i Tomislav Stokić iz Lipika, zapovjednik DVD Lipik, zapovjednik Vatrogasne zajednice Pakrac–Lipik i zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika, a na prijedlog Požeško-slavonske županije, gradova Lipik, Pakrac, Pleternica, Kutjevo i općina Kaptol, Jakšić, Velika, Čaglin i Brestovac.

Tek nekoliko pitanja bilo je i na aktualnom satu, jer na kraju mandata ovog saziva vijećnici više nisu imali puno nejasnoća i pitanja. Tako su postavljena pitanja županu Alojzu Tomaševiću o zakupima lovišta koja se uskoro očekuju, zatraženi podaci stanja rođene djece od 2000. godine, te podaci o učenicima – koliko se smanjuje broj učenika i razrednih odjeljenja te ima li Požeško-slavonska županija demografski plan na osnovu tih pokazatelja za buduće razdoblje.

Vijećnici su se zanimali i je li prodan školski stan u vlasništvu Gimnazije, od čije prodaje će se namirivati dug prema Tekiji koji ima požeška Gimnazija te ima li potrebe da se ponovno na kraju godine skupljaju novci od roditelja gimnazijalaca za nabavku nove informatičke opreme.

Župan Tomašević misli da nema potrebe da se novac za informatičku opremu skuplja od roditelja i učenika jer sredstava za nabavku nove informatičke opreme, ako ju treba nabaviti ima u proračunu ili ministarstvima. No, ako ima netko od donatora, to će se također prihvatiti.

Na pitanje je li selo upropašteno privatizacijama Kutjeva d.d., jer je nestalo svinjogojstvo, nema više ni praseta na selu, a kroz privatizaciju Zvečeva, upropaštena mljekara i broj muznih krava sa 17 tisuća pao na sada tri i pol tisuće komada, župan Tomašević povratak svinjogojstva vidi kroz ponovno aktiviranje prerade u mesnoj industriji Papuk koja će aktivirati i potrebu uzgoja svinja, ali i nekoliko kupaca izvan naše županije koji su pokazali interes za veće količine svinja dugoročno. Dobar primjer je i povezivanje stočara i farmi muznih krava koji su zajedno ušli u vlasništvo mljekare i planiraju tu proizvodnju i preradu mliječnih proizvoda širiti.

Donesena je i Odluka o visini i obvezi plaćanja naknade za navodnjavanje u sustavu Kaptol, u visini od 500 kuna po hektaru kao fiksni trošak, koja se po prijedlogu neće naplaćivati niti 2017. godine, a plaćaju se samo troškovi održavanja sustava i potrošnja vode.

U sklopu rasprave potaklo se pitanje i završetka sustava na Akumulaciji Londža i početku rada sustava za navodnjavanje. Odgovor je dao zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović.

–To je novi sustav za navodnjavanje za kojega se završava dokumentacija, a fizički se završava Akumulacija Londža u Čaglinu, koja bi bila završena da je bio spretniji izvođač radova. Novci stoje u Hrvatskim vodama osigurani i radi se na rješavanju imovinsko pravnih odnosa za područje zahvata navodnjavanja veličine 1.900 ha. Mislim da sve ide u dobrom smjeru i onog trenutka kada budemo imali riješenu dokumentaciju, a nije problem financiranje, taj sustav će biti izgrađen i stavljen u funkciju. Zamišljen je u 12 segmenata i počet će sa radom u onom segmentu gdje bude krajnjih korisnika za navodnjavanje – rekao je Jakopović.

Na kraju sjednice požeško-slavonski župan Alojz Tomašević se zahvalio vijećnicima na dobroj suradnji u ovom mandatu u protekle četiri godine, nakon čega je uslijedilo i zajedničko fotografiranje.

–Zahvaljujem na dobrim i konstruktivnim prijedlozima, ponekad malo i dizanja tona, ali to je sastavni dio jedne političke aktivnosti i borbe. Ostali smo u granicama uljuđenosti, što je dobar znak da i dalje možemo voditi i upravljati a i sama ova Vijećnica nam daje obvezu da budemo gospoda – rekao je župan poželjevši svima sreću u novoj političkoj utakmici na lokalnim izborima u svibnju.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: