Posjetili smo Pavu Lucića i prisustvovali sadnji trešanja u Zagrađu

Autor: D.M.

Pavo Lucić, umirovljeni branitelj iz Zagrađa, strastveni je voćar. Posla je trenutno na pretek jer je potrebno dosta toga obaviti prije proljetnog kretanja vegetacije u dva voćnjaka i okućnici. Rezidba grana i oblikovanje krošnji je gotova kao i zimska zaštita ekološkim sredstvima. Trenutno sadi sadnice voća.

Uz Pavu, svagdje je njegov vjerni pratilac, pas Oskar, mješanac kojega je udomio prije nekoliko godina.


Kako je jak vjetar prošle godine u mladom voćnjaku na izlazu iz Zagrađa prema Drenovcu polomio petnaestak stabala marelice, Pavo ih je odlučio zamijeniti trešnjama. Kupio je suvremene samooplodne sorte. Tako će ih uz otprije posađene ukupno biti četrdesetak.


Pavo se bavi i oplemenjivanjem voća cijepljenjem. To su uglavnom stare sorte i njih sadi u drugom voćnjaku nedaleko okućnice. Za podloge koristi sjemenjake koji daju jaka i bujna stabla. Osim toga ovo voće nije zahtjevno u proizvodnji, a zaštita od bolesti i štetnika je vrlo mala. Plodovi se dobro čuvaju i vrlo su mirisni i ukusni za jelo. Patuljaste uzgojne oblike kruške dobio je okulacijom na podlogu gloga. Smatra da smo podlegli pomodarstvu i neopravdano zanemarili ono što su stoljećima izdvajajući najbolje selekcionirali naši predci .

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88