Posjet dvojice ravnatelja za trajno sjećanje: “Ne mogu vjerovati da su me se sjetili, mnogima sam pomogao pa me i ne zarezuju”

Autor: D.K.

Nije to tako davno bilo, 2018. godine, kada je Mato Veić iz Ruševa pokucao na vrata tadašnjeg ravnatelja požeške bolnice i izrazio želju da kupi uređaj u vrijednosti sto tisuća eura koji je bolnici potreban. U nevjerici su saslušali Matu te su ga pozvali da navrati koji drugi dan dok oko svega malo bolje i on promisli kao i čelništvo bolnice. Gotovo su rijetki slučajevi da se netko, poput Mate, odluči darovati toliki iznos. Kroz nekoliko dana eto opet Mate na vrata ravnatelja bolnice s namjerom da će uspjeti realizirati svoj naum. Kada su bolnici vidjeli Matinu odlučnost ništa im drugo nije preostalo već s njim popričati, reći mu što bi bolnici bilo potrebno i koliko vrijedi uređaj kojeg bi on kupio. Nimalo razmišljajući Mato je rekao da ga netko odveze do banke i da ja prebaci novce, sto tisuća eura, sa svog računa na bolnički kako bi se uređaj što prije kupio.

Tako je sve to krenulo do konačne realizacije i kupovine novog ultrazvučnog aparata koji je požeškoj bolnici svečano uručen 28.prosinca 2018. godine. Pacijenti požeške bolnice nisu mogli dobiti ljepši poklon u blagdanskim danima. 

Dr. Ivica Čubela, voditelj Odjela radiologije u požeškoj bolnici tada je naglasio kako je to je vrhunski uređaj koji će služiti za svu dijagnostiku ultrazvuka, od doplera do trbušnih organa, dojke, štitnjače, vrata, zapravo sve ono što se radi na odjelu. 

– Ovim novim uređajem najveći su dobitnici naši pacijenti. Ovakav uređaj je dva koraka naprijed za požešku bolnicu, a koliko mi je poznato da i veće bolnice u našem okruženju i šire nemaju ovakav uređaj. Stavljanjem uređaja u funkciju znatno će se skratiti liste čekanja. S novim uređajem dobivamo na kvaliteti, jasnije su slike. To nije običan uređaj koji je na razini klinike. Na njemu će raditi radiolozi, ali i drugi specijalisti i subspecijalisti, ponuda je otvorena – rekao je tada dr. Ivica Čubela i izrazio uvjerenje da će biti zainteresiran da radi na tom uređaju internist dr.sc. Ivan Vukoja, ne sluteći da će on za koju godinu postati ravnatelj požeške bolnice te da neće imati baš puno vremena raditi u ambulantama i dijagnostikama. 

Nije trebalo dugo proći da se Mato Veić odluči za još jednu donaciju, ovaj put novoizgrađenom Domu zdravlja u Čaglinu. Dobio je informaciju da je potreban EKG uređaj za tamošnje ambulante. Oko kupnje tog uređaja nije trebalo dugo čekati. Vrlo brzo se dogovorio s Marijanom Višatickim, ravnateljem požeško-slavonskog Doma zdravlja. Nije dozvolio da se kupi skormniji i jeftiniji, već skuplji koji danas upotrebljavaju liječnici čaginskog Doma zdravlja.

Cijeneći plemenite geste Mate Veića iz Ruševa koji i danas živi u svom rodnom selu, ovih su se dana zaputili u njegov kraj ravnatelji požeško-slavonskog Doma zdravlja Marijan Višaticki i ravnatelj Opće županijske bolnice Požega dr.sc. Ivan Vukoja. Jedan jedini razlog posjeti bio je zahvaliti Mati na njegovom dobročinstvu, uručiti mu skroman i prigodan poklon te čestitati nadolazeće blagdane. 

Vidno iznenađeni Mato, prilikom jedne i druge posjete, nije imao mogao izgovoriti puno riječi jer je ostao zatečen pažnjom. Rekao je samo da ne može vjerovati da su ga se sjetili i da netko cijeni njegovu pomoć. 

-Što da vam kažem, nisam mislio da ću više ikad vidjeti ravnatelja Višatickog. Kad sam donirao EKG u Čaglin mislio sam da je to to. Na pamet mi nije padalo ni da će me posjetiti i zahvaliti mi na kupljenom uređaju novi ravnatelj bolnice Požega, gospodin Vukoja. Ovo je za mene veliko iznenađenje bilo. Stvarno ne znam što da kažem. Mnogima sam pomogao, ne smijem ni reći koliko, a oni me danas ne uvažavaju niti za suhu banku. Ovo što sam doživio od dvojice ravnatelja ostaje u mom trajnom sjećanju – rekao je Mato Veić.  

Podsjetimo, Mato Veić povratnik je iz Švicarske gdje je radio 30 godina. U Švicarskoj je mislio, kako je sam rekao, biti kratko, a tamo je ostao raditi 30 godina. Došao je, vratio se u svoje selo, u mirovini je i kod kuće gdje pomalo radi. Pokretni 78-godišnjak i danas je jako ponosan što je mogao pokloniti vrijedan aparat bolnici i Domu zdravlja koji će, uvjeren je, biti od velike koristi za sve bolesnike. 

-I sam sam boležljiv i ne daj Bože da mi zatreba bilo koji uređaj – rekao je Mato Veić.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek