POSEBNOSTI LIKE: Na jednom mjestu priroda, povijest, kultura i istaknute osobe starog kraja

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Knjiga, zapravo monografija „Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe“ autora prof. dr. sc. Josipa Fajdića  svečano je predstavljena u Požegi, a nakladnik joj je Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ iz Požege.

To vrijedno i sveobuhvatno izdanje ranije je svečano predstavljeno u Zagrebu, Gospiću i Otočcu, a ovih dana slijede predstavljanja čitateljima u Belišću i Slavonskom Brodu.

-Nastojao sam napraviti cjelovito djelo o povijesti i kulturi Like, tradiciji,  religijskom aspektu,školstvu i drugom kako bi upotpunili sliku o tome kraju i uklonili neke predrasude i stereotipe – istakao nam je autor dr. Josip Fajdić, te dodao da knjiga u svome drugome dijelu donosi najznačajnije osobe rođene u Lici, Ličko-senjskoj županiji i biskupiji, a poseban osvrt dat je na prirodna bogatstva jer je riječ o području sa najviše nacionalnih parkova, nezagađene prirode i obilja vode.

Ovom prilikom o vrijednom izdanju govorili u prof.dr.sc. Željko Holjevac, recenzent, zatim prof.dr.sc. Ante Bežen, dr.sc. Vesna Vlašić,  te sam autor  prof. dr. sc. Josip Fajdić, a uz brojne uglednike iz kulturnog i društvenog života ovog kraja nazočili su gradonačelnik Požege Darko Puljašić i zamjenik mu Ferdinand Troha.

Tijekom skupa mješoviti pjevački zbor požeške „Vile Velebita“ pod ravnanjem Monike Sakač Botički izveo je nekoliko izvornih ličkih pjesama.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: