POPULARNI „ŠLAJS“: Vuča klada konjima 24. rujna u Striježevici

STRIJEŽEVICA – Izletište „Jezero“ u ovom podpapučkom selu priprema u nedjelju 24. ovog mjeseca pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije zanimljivo natjecanje u vuči klada konjima, a po riječima vlasnika tog imanja Ivana Smojvera namjera im je ubuduće na toj lokaciji organizirati različite sadržaje i proširivati ugostiteljsku ponudu za posjetitelje svih uzrasta.

-Uz natjecanje toga dana posjetitelji se moći provozati u kočiji po imanju oko jezera, te jahati ponije i druge pasmine konja- ističe nam Smojver.

Na stazi dugoj 90 metara na lokaciji uz jezero toga dana natjecati će se konji u paru te samci u lakoj kategoriji težine do 600 kilograma po grlu, te u teškoj kategoriji također u paru i samci težine iznad navedene brojke.

-Otvaranje je od 9 sati nakon čega će uslijediti vaganje konja sudionika, te natjecanje lake kategorije,a tijekom poslijepodneva od 14 sati u teškoj kategoriji tako da bi nakon sudačke odluke iza 16 sati proglasili pobjednike i dodijelili nagrade – kaže Željko Božić iz Poljanske, vlasnik nekoliko hladokrvnjaka, koji je voditelj sportskog dijela priredbe koja će okupiti tridesetak grla s područja Karlovca i Like, te ostalih dijelova kontinentalne Hrvatske.

Ove godine natjecanje ima revijalni karakter, a dogodine će biti uključeno u službeni kalendar natjecanja.

-Vlasnici i ljubitelji konja često se okupljaju, prate natjecanja i smotre, te se druže tako da će ih ovdje biti dosta iz drugih krajeva- nastavlja Božić , te dodaje da je zabranjena upotreba sile na konjima, a sve se provodi u skladu sa propisima o zaštiti životinja.

U teškoj kategoriji klade će biti zapremine oko 1,8 prostornih metara za konje teške kategorije u paru, te oko 1,40 kubika za laku kategoriju dok će za samce teškaše biti oko 0,80 kubičnih metara mase.

Toga dana na natkrivenom prostoru izletišta tik uz jezero i stazu kojom će konji vući klade priređuje se široka ugostiteljska ponuda, a nastupit će i glazbeni sastav Mile Banovića.

0 Comment