Popularizacija čitanja ukoričenih izdanja kroz manifestaciju “Noć knjige u Požegi” /FOTO/

Autor: DK

Kroz manifestaciju Noć knjige koja se održala u Knjižnici i čitaonici Požega osmu godinu za redom nastoji se popularizirati čitanje i ljubav prema ukoričenim izdanjima različitih, štiva, priča i pjesama manje ili više poznatih autora, pisaca, pjesnika, književnika…. Povod za održavanje te manifestacije je Međunarodni dan knjige i autorskih prava i Dan hrvatske knjige koja se održala u 174 grada i mjesta diljem Hrvatske.

Različite su ovogodišnje teme osmišljenje, među kojima i „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa” kroz koju je želja bila potaknuti na promišljanje o likovima, Diljem zemlje, kroz kreativne načine, u Noći knjige istraživalo se kako su knjiški junaci inspirirali i nadahnjivali te oblikovali živote.

I ove godine, Gradska knjižnica i čitaonica pripremila je programe posvećene najmlađima ali i programe koji su pružili priliku odrasloj publici družiti se s omiljenim likovima i književnicima u zajedničkom slavlju i promicanju ljubavi prema knjizi i čitanju.

S velikim i malim ljubiteljima knjige i čitanja u Požegi su se družili književnici Hrvoje Kovačević, Marina Vujčić i Ante Tomić. Popularni Alan Ford, strip koji je oblikovao svjetonazor generacijama, proslavio je 50.rođendan, a bila je prigoda prisjetiti se i kultnog požeškog stripa Patak uz druženje s jednim od začetnika tog stripa Jelenkom Topićem.

Tradicionalno, u Noći knjige proglašeni su i pobjednici natječaja Knjiga svaki dan. Tema je bila Fotoilustracija, a u natječaju koji je trajao od 1. ožujka do 10. travnja 2019. sudjelovalo je 126 autora s ukupno 349 prijavljenih fotografija. Posjetitelji su mogli vidjeti 50 najuspješnijih radova na zadanu temu, a proglašene su i nagrađene fotografije.

Prema ocjenama prosudbenog povjerenstva u sastavu Damir Hoyka, Marina Vujčić, Alis Marić i Aleksandra Šutalo prvo mjesto osvojila je Neda Rački iz Zagreba za fotografiju Povratak Sherlocka Holmesa (Gary Lovisi), drugo osvojio je Đoko Glušica iz Rijeke za fotografiju Starac i more (Ernest Hemingway), a treće mjesto Aleksandar Gospić iz Zadra za fotografiju Bilježnica (Nicholas Sparks).

U Noći knjige posjetitelji su imali priliku upisati se u knjižnicu na godinu dana po sniženoj cijeni upisnine od 50 kuna.

Foto: D. Krstanović [FGAL id=255183]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: