Popijte danas čašu domaćeg slavonskog mlijeka, pitanje je da li ćemo ga imati priliku popiti na slijedećoj sjednici

Autor: DK

DSC_9649POŽEGA – Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine Požeško-slavonske županije vijećnik Dalibor Petošić potaknuo je inicijativu da se pripremi prijedlog o zajedničkom stavu pet Slavonskih županija o uvjetima za donošenje javnih natječaja za pronalaskom rješenja za potrošnju lokalnih proizvoda koji se financiraju iz lokalnih zajednica, vrtića, škola i svih drugih ustanova na koje se može utjecati.

Prema Petošićevim riječima javno je obznanjeno kako je u posljednjih 30 dana zatvoreno 70 farmi na području Slavonije, a da je nerealna cijena obične vode i mlijeka usporedio je cijene navodeći kako je jedna bočica vode oko 4 kune dok je litra mlijeka 5 kuna.

– Donijet ću do svih vas da popijete kvalitetno slavonsko mlijeko. Kakva je sada situacija pitanje je da li ćemo imati mogućnost na slijedećoj sjednici popiti čašu domaćeg mlijeka – naglasio je Petošić koji je zamolio da svi županijski vijećnici zauzmu zajednički stav kako bi župan na prvoj sjednici sa pet slavonskih župana pokušao iznaći zajedničko rješenje po tom pitanju.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Da se u tom smjeru i pravcu nešto već poduzelo opširno je obrazložio požeško-slavonski župan i to ne samo po pitanju mljekarstva već i govedarstva.

-Slažem se s vama i podržavam inicijativu, moram napomenuti što smo u tom smjeru do sada već poduzeli. Imamo relativno redovite sastanke slavonskih župana i mislim da u mljekarstvu i govedarstvu stvarno radimo sve da bi učinili da zaštitimo našeg domaćeg proizvođača. U četvrtak, mi, svi slavonski župani imamo sastanak za koji smo dogovorili upravo temu o mljekarstvu i govedarstvu, a danas sam upravo dobio i dopis od udruge Život koji se žele samnom sastati na istu temu. Pratimo pad cijena mlijeka i poremećaj na tržištu – rekao je župan Tomašević istakavši kako upravo on od prvog dana svog mandata poziva da se kupuje županijsko i to ne samo u mljekarstvu nego i svim drugim granama proizvodnje.

Po pitanju javne nabave zatraženo je mišljenje struke kako i na koji način zakonom moglo zaokružiti raspisivanje javnog natječaja sa svim prihvatljivim elementima za lokalne proizvođače.

-Dok svi mi ne budemo razmišljali da samo mi možemo svojom osobnom kupnjom potaknuti kupnju mlijeka nećemo pokrenuti gospodarstvo. Upravo od ljudi od struke tražimo da nam pomognu kako u Zakonu o javnoj nabavi sve to formulirati. Znam jednu stvar koju ću sigurno tražiti, a to je da u našim ustanovama, domovima i sl. mlijeko ne smije biti starije od jednoga dana. Mi istu stvar želimo i po pitanju mesa. Naš narod ne smije jesti europski krš. Treba jesti hrvatski domaći proizvod i tražimo upravo da u tom kontekstu bude i javna nabava. Učiniti ćemo sve da ono što se proizvede kod nas da trebamo najprije potrošiti u našim institucijama sukladno svim zakonom propisanim mjerama. EU komisija kada dade prijedlog ili smjernice ne znači da je to upravo zakonska odredba koja mora biti u startu propisana i provedena – zaključio je župan Tomašević.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: