Ponovno zazvonilo fra Lukino zvono na brdu Sokolovac iznad Požege

Autor: S.P.

POŽEGA – Na brdo Sokolovac vraćeno je fra Lukino zvono koje je 1999. godine postavila požeška Matica hrvatska. Činom vandala ono je bilo otuđeno da bi ga policijski službenici pronašli i vratili koje je nakon restauracije ponovno zazvonilo i pozvalo Požežane i njihove goste u šetnju stazama i puteljcima od Kalvarije prema Sokolovcu.

Fra Luka Ibrišimović jedna je od najsvjetlijih figura požeške povijesti, a ožujka je mjesec kada bilježimo dva datuma vezana uz njegovo ime. Godine 1689. upravo na brdu Sokolovcu fra Luka je 12. ožujka s narodnom vojskom pobijedio turske osvajače te tako odigrao veliku ulogu u oslobađanju cijele Slavonije. A dana 11. ožujka godine 1698., požeški je Sokol napustio ovaj svijet ostavivši da njegovo ime i djelo žive u tradiciji i pjesmama. Požega slavi Grgurevo i svog Sokola, a slavi ga oduvijek i Matica hrvatska koja je, na inicijativu svog nekadašnjeg predsjednika dr. Željka Muljevića postavila zvono kako bi prolaznici mogli pozvoniti Sokolu u čast.Današnja svečanost stoga je višestruko važna.

-Posebno sam danas radosna što u okviru Dana Matice Hrvatske imamo ovo lijepo događanje. Svi Požežani znaju koliko fra Luka znači za našu Požegu. To je čovjek o kojem su se ispredale legende i koji ima veliki značaj za povijest ovog grada. Ovo zvono je bilo ukradeno i dugo ga nije bilo na ovom mjestu. Pronašla ga je policija, a zahvaljujući Paneuropskoj uniji zvono je restaurirano. Današnji događaj upriličujemo i uz Dane Matice Hrvatske, ali i povodom proslave Dana grada Požege. Želim da ovo zvono još dugo zvoni za sve putnike prolaznike i da njime zvone svi oni koji budu ovim stazama prolazili – rekla je predsjednica požeškog Ogranka Matice Hrvatske dr.sc. Vesna Vlašić.

Uz postavljanje zvona koje je blagoslovio fra Mijo Hrman iz požeškog Franjevačkog samostana, održan je i prigodni program u sklopu kojeg su pročitani ulomci iz pisama fra Luke te kratka povjesnica, programu su nazočili požeški gimnazijalci.

-Kada je požeški Ogranak Matice Hrvatske zaslugom tadašnjeg predsjednika dr. Željka Muljevića ´90-ih godina osmišljavao simbole požeške prošlosti i požeškog duha nastao je niz duhom prožetih odmorišta i nastalo je i ovo zvono koje obznanjuje pobjedu na ovim prostorima uz obližnji križ na Sokolovcu. Sokolovac je tako postao osmišljeniji, privlačniji, kako Požežanima tako i njihovim gostima kao jedna od bitnijih priča o povijesti i samom identitetu. Ovo je zvono nestalo i raskomadano, ali vraćeno je.Sretni smo jer ono ima snažnu simboličku vrijednost. Važno je naglasiti da se Požega, upravo zahvaljujući Fra Luki Ibrišimoviću i franjevcima, odmah po oslobođenju od Turaka priklonila Zapadu njegujući svoju izvornu europsku provenijenciju – naglasio je predsjednik prof. Pavle Bucić dodajući kako je u svojstvu predsjednika požeškog Ogranka paneuropske unije bio u prilici dati ponovo odliti isto zvono zalažući se upravo za europsku Požegu i Hrvatsku.

 

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: