Ponovno čiste petice Požeško-slavonskoj županiji, Požegi, Pleternici, Čaglinu i Velikoj, četvorke Brestovcu, Jakšiću i Kaptolu, a gradu Kutjevu jedva dvojka

Autor: DK

Institut za javne financije objavio je proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

Proračunsku transparentnost Institut za javne financije promatrao je i svoju ocjenu dao za period studeni 2017. – ožujak 2018. godine. O transparentnosti za promatrano razdoblje studeni 2017. do kraja ožujka 2018. godine, također smo pisali na pozega.eu portalu.

Cilj je istraživanja utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Naravno, objava pet proračunskih dokumenata na mrežnim stranicama lokalnih jedinica ne znači ni da su jedinice apsolutno proračunski transparentne, ni da su njihove vlasti apsolutno proračunski odgovorne. No, objava dokumenata je potvrda da se lokalne jedinice barem pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

Uz transparentno obznanjene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Za proračunsku transparentnost u promatranom razdoblju studeni 2017. – ožujak 2018. godine čiste petice i ovoga puta dobili, Požeško-slavonska županija te gradovi Požega i Pleternica. Pakrac i Lipik nisu ostvarili pomake u transparentnosti gledajući na prethodno promatrano razdoblje i ocijenjeni su istom ocjenom, dobar. Nema pomaka na bolje niti u gradu Kutjevu koji je ponovno, gledajući na prethodno promatrano razdoblje, ponovno dobilo ocjenu dovoljan.

Peticom su ponovno ocijenjene općine Čaglin i Velika, dok su na vrlo dobroj ostali Brestovac Jakšić i Kaptol.

Za očekivati je da će naredno promatrano razdoblje biti određenih pomaka na bolje, posebice u gradu Kutjevu koji bi trebao napraviti određeni iskorak i dobiti daleko veću ocjenu od dovoljan. Nema razloga da se u djelokrugu svog posla ne ispoštuju svi oni poslovi kako bi ocjena transparentnosti bila odličan.

Više iz kategorije